Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 1590

Dodano:

Odsłon: 635

Robiąc te pierogi przypominałam sobie czas odpoczynku oraz pięknego słońca w czerwcu tego roku. Liczę, że i wam pierogi z truskawkami posmakują.

Składniki

  • woda 500 ml
  • mąka pszenna 350 g
  • truskawki 200 g
  • olej 5 ml
  • Jajko 1 szt.
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z truskawkami

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Mąkę, jajko, sól oraz wodę(tak aby zagnieść giętkie ciasto- nie musi być równo 100 ml) połączyć. Zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy krążki o grubości 5-7 centymetrów. Na każdym krążku ciasta układamy czystą truskawkę. Zlepiamy ciasto. Zagotowujemy wodę z odrobiną oleju. Wrzucamy na gotującą się wodę pierogi i gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów. Odcedzamy. Pierogi możemy podać ze śmietaną oraz cukrem lub polać tłuszczykiem i posypać cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń