Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z ziemniakami i boczkiem to połączenie typowo polskich, tradycyjnych smaków. Ciasto jest miękkie oraz elastyczne. Z kolei farsz ziemniaczany przełamuje słony boczek. Można podawać pierogi samodzielnie albo z kwaśną śmietaną.
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 97
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 173
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 45
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 188
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 97
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 173
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 45
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 188
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy przestygną, przeciśnij przez praskę albo ugnieć dokładnie.
Przygotuj boczek. Pokrój go w drobną kostkę, usuwając twardą skórę. Podsmaż na odrobinie tłuszczu (lub całkowicie z niego zrezygnuj). Powinien się zarumienić.
Połącz ugotowaną masę ziemniaczaną z boczkiem. Dodaj odrobinę pieprzu. Wymieszaj.
Na pozostałym tłuszczu po boczku podsmaż posiekaną cebulę.
Mąkę pszenną przesiej na blat. Posól i ręką delikatnie wymieszaj. Wodę podgrzej, aby była ciepła. Podlewaj mąkę i zacznij zagniatać ciasto. Na koniec dodaj tłuszcz i dokładnie połącz wszystkie składniki. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. Uformuj kulę i przykryj na 10 minut.
Ciasto rozwałkuj cienko i wykrój okręgi z pomocą szklanki. Na środku nałóż farsz ziemniaczany z boczkiem. Dokładnie sklej brzegi. Gotuj w osolonej wodzie tak długo, aż wypłyną. Odczekaj wtedy 2-3 minuty i odcedź pierogi. Podawaj z usmażoną wcześniej cebulą.