Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi ze skwarkami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 224
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 224
Składniki
Mąkę przesiej, wymieszaj z połową łyżeczki soli. Porcjami dolewaj gorącą wodę (około szklanki). Zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, ułóż w misce i szczelnie okryj ściereczką, by nie wyschło.
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie, pozostaw do osączenia. Następnie przesyp do rondla i podpraż na suchej patelni, aż zacznie wydzielać charakterystyczny aromat.
Kaszę posyp łyżeczką soli, zalej 2 szklankami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Wkrusz do niej biały ser, wymieszaj. 1 cebulę dro bno poszatkuj, przesmaż na łyżce oleju, dodaj do kaszy. Wymieszaj, farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz, starannie zlepiaj brzegi. Wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Na patelnię wrzuć pokrojony drobno boczek, wytop skwarki. Dodaj drugą, obraną i poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.Źródło: Świat kobiety