Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze śliwką"
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 271
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 772
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 872
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 271
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 108
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 772
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 872
Składniki
W przesianej na stolnicę mące robimy wgłębienie. Wlewamy w nie olej, wsypujemy sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego, np. szklaneczką, krążki.
Na gotowe krążki kładziemy pokrojone większe lub całe mniejsze śliwki kalifornijskie (wówczas na jeden pierożek przypada 1,5 śliwki). Dokładnie sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Od chwili wypłynięcia powinny się jeszcze gotować trzy minuty.
Ugotowane pierogi odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
<strong> Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem</strong>Źródło: Rewia