Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eksperymentowałem z kształtem pierogów, ponieważ śliwka (szczególnie mrożona) nie daje się łatwo zamknąć w cieście. Próbowałem robić pierogi w firmie sakiewek, klasyczne z siekaną śliwką, małe, duże itp. Wydaje mi się, że w końcu znalazłem złoty środek.
Przepyszne knedle ziemniaczane ze śliwkami to świetna propozycja na słodki ob...
Odsłon: 3271
Składniki
Do mąki dodaję gorącą wodę i olej oraz szczyptę soli. Zagniatam aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na kilka minut wkładam je do woreczka foliowego, żeby odpoczęło.
Następnie ciasto rozwałkowuję na cienkie placki i szklanką (chodzi o wielkość otworu) wycinam krążki. Na taki placek kładę dwie lub trzy połówki śliwki i przykrywam drugim plackiem. Zaklejam dookoła robiąc okrągłe pierogi.
Tuż przed zamknięciem pieroga, przez pozostawioną szczelinę, wsypuję ¼ łyżeczki cukru i dopiero kończę pieróg. Do niektórych pierogów dodaję szczyptę cynamonu, ale nie jest to regułą.
Do gotującej się wody wrzucam po kilka sztuk i po wypłynięciu na wierzch gotuję jeszcze około 5 minut. Podaję polane jogurtem naturalnym (śmietaną) i ewentualnie posypane cukrem.
Inne moje propozycje na śliwki: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-sliwki,1924029.html i na pierogi: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-kluchy-pierogi-itp,1927423.html
Przepisy Dania główne
Dania główne
Sałatka z btatem
Dania główne
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Dania główne
Penne z kurczakiem w sosie śmietanowo-serowym
Dania główne
Polędwiczki kurczaka z marynaty , a następnie pieczone
Sałatka z btatem
Mnóstwo składników odżywczych na jednym talerzu i połączenie stęka wołowego z...
Odsłon: 29
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Kolejne krokiety zrobione tym razem z kiszonej kapusty i pieczarek usmażonych...
Odsłon: 134