Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze szpinakiem i fetą"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1817
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1817
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj przecier pomidorowy, duś 15-20 minut, na koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Mieszają,c gotuj aż do odparowania płynu. Przestudź, dodaj pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Z podanych składników zagnieć ciasto, po trochu dolewając wody. Powinno być sprężyste. Podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 2 mm.
Małą szklanką (literatką) wykrawaj placuszki. Na połowę placuszków nałóż farsz, przykryj drugim placuszkiem (bez farszu) i dokładnie zlep brzegi.
Pierożki wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z sosem pomidorowym.
<strong>: 60 min Sztuka: 70 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie