Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pierogi. Kto lubi? Ja bardzo i chyba właśnie ze szpinakiem lubię najbardziej. Do moich pierogów użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku. Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony jest wygodniejszy w użyciu i tak samo zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju. To co, robimy?
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23045
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1011
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23045
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1011
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Na patelni roztopić masło, dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż się rozmrozi. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut, żeby woda odparowała. Zostawić do wystudzenia. Twaróg przełożyć do miski, rozdrobnić. Dodać wystudzony szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść. Kiedy będzie zwarte przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać, żeby było gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawić pod przykryciem, a drugą cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta wykrajać szklanką koła. Na każde koło wyłożyć trochę farszu i zlepiać. Gotowe pierogi układać na ściereczce, lub blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
W garnku zagotować wodę z solą (ja dodaję też trochę oleju). Wrzucać pierogi na wrzątek, partiami. Gotować minutę od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Podałam polane roztopionym masłem z bułką tartą.