Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pierogi. Kto lubi? Ja bardzo i chyba właśnie ze szpinakiem lubię najbardziej. Do moich pierogów użyłam szpinaku mrożonego. Akurat miałam w zamrażalniku. Świeży oczywiście jest lepszy, ale mrożony jest wygodniejszy w użyciu i tak samo zachowuje właściwości odżywcze. Ciasto zawsze robię tak samo. Tylko mąka, gorącą woda i trochę oleju. To co, robimy?
Na patelni roztopić masło, dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż się rozmrozi.
Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć jeszcze kilka minut, żeby woda odparowała. Zostawić do wystudzenia.
Twaróg przełożyć do miski, rozdrobnić.
Dodać wystudzony szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść.
Kiedy będzie zwarte przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać,
żeby było gładkie i elastyczne.
Tak przygotowane ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem
na 15-20 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawić pod przykryciem,
a drugą cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką.
Z ciasta wykrajać szklanką koła. Na każde koło wyłożyć trochę farszu i zlepiać.
Gotowe pierogi układać na ściereczce, lub blacie podsypanym mąką.
Przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
W garnku zagotować wodę z solą (ja dodaję też trochę oleju).
Wrzucać pierogi na wrzątek, partiami. Gotować minutę od wypłynięcia.
Ugotowane pierogi wyciągać łyżką cedzakową na talerz.
Podałam polane roztopionym masłem z bułką tartą.
Smakowita przekąska, prosta i szybka w przygotowaniu.
Odsłon: 1540
Składniki
Na patelni roztopić masło, dodać zamrożony szpinak. Smażyć aż się rozmrozi. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze kilka minut, żeby woda odparowała. Zostawić do wystudzenia. Twaróg przełożyć do miski, rozdrobnić. Dodać wystudzony szpinak, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać.
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść. Kiedy będzie zwarte przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać, żeby było gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto uformować w kulę i zostawić pod przykryciem na 15-20 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto podzielić na dwie części. Jedną część, zostawić pod przykryciem, a drugą cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta wykrajać szklanką koła. Na każde koło wyłożyć trochę farszu i zlepiać. Gotowe pierogi układać na ściereczce, lub blacie podsypanym mąką. Przykryć ściereczką, żeby nie obeschły.
W garnku zagotować wodę z solą (ja dodaję też trochę oleju). Wrzucać pierogi na wrzątek, partiami. Gotować minutę od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Podałam polane roztopionym masłem z bułką tartą.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Dania główne
Burgery rybne
Dania główne
Kurczak zawijany w roladę
Kotleciki po bałkańsku
Kotleciki po bałkańsku to kwintesencja kuchni z tego regionu. Aromatyczne, le...
Odsłon: 1522
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią, z dodatkiem warzyw staje się szyb...
Odsłon: 74