Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ziemniaczane z soczewicą"
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2187
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 255
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2187
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 255
Składniki
Czas przygotowania: 65 minut (bez moczenia soczewicy). 1 sztuka: 110 kcal. Cena sztuki: 0,55 zł
Soczewicę zalej letnią wodą. Mocz przez noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w tej samej wodzie. Ziemniaki obierz, gotuj około 20 minut w posolonej wodzie.
Ziemniaki wraz z soczewicą zmiel. Obierz cebulę, grubo posiekaj i zeszklij na oleju. Jajko na twardo pokrój w kosteczkę. Cebulę i jajko dodaj do ziemniaków z soczewicą. Wymieszaj. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Przygotuj ciasto na pierogi: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, 1/2 szklanki wody oraz olej i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto.
Ciasto podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj, podsypując lekko mąką. Z placków szklanką powycinaj krążki. Na każdy nałóż porcję farszu. Złóż na pół. Zlep brzegi (brzegi ciasta posmaruj wodą albo lekko roztrzepanym białkiem, dzięki temu lepiej się skleją i pierogi nie rozpadną się podczas gotowania).
Pierogi porcjami kładź na posolony wrzątek. Gotuj minutę od momentu wypłynięcia. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową. Przed podaniem ewentualnie odsmaż pierogi na rumiano na maśle i udekoruj gałązkami tymianku.Źródło: Tina