Wyśmienicie smakuje w towarzystwie warzyw i ziemniaków na tradycyjnych talerzu obiadowym, ale również świetnie sprawdza się jako przystawka podana z różnymi sosami.
Pierożki „Pałki” na głębokim tłuszczu z kurczakiem
Składniki
- filet z kurczaka pojedynczy 3 szt.
- Woda 4 szklanki
- Czosnek 2 ząbki
- Kostka rosołowa 2 szt.
- Mąka 3 szklanki
- Ser żółty 25 dag
- Jajo kurze 2 szt.
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierki
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Składniki
- filet z kurczaka pojedynczy 3 szt.
- Woda 4 szklanki
- Czosnek 2 ząbki
- Kostka rosołowa 2 szt.
- Mąka 3 szklanki
- Ser żółty 25 dag
- Jajo kurze 2 szt.
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierki
- tłuszcz do głębokiego smażenia

Etapy przygotowania
Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie mięso wyjąć, pokroić. Odlać 3 szklanki bulionu do ciasta, dodawać powoli mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.

Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 273
Ostatnio komentowane przepisy
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 273



Składniki
- filet z kurczaka pojedynczy 3 szt.
- Woda 4 szklanki
- Czosnek 2 ząbki
- Kostka rosołowa 2 szt.
- Mąka 3 szklanki
- Ser żółty 25 dag
- Jajo kurze 2 szt.
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierki
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Wykonanie: Wodę wlać do garnka, rozpuścić kostki drobiowe, dodać posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku, zagotować i włożyć mięso i ugotować do miękkości. Następnie mięso wyjąć, pokroić. Odlać 3 szklanki bulionu do ciasta, dodawać powoli mąkę energicznie mieszając i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty do powstania ciasta. Gdy ciasto trochę przestygnie, wbić żółtka i bardzo dokładnie wymieszać. Pokrojone mięso połączyć z starym serem i w razie potrzeby doprawić do smaku. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, obficie posypanej mąką i rozwałkować. Wycinać szklanką kółka jak na pierogi, nakładać farsz mięsno-serowy i zlepiać formując małe udka drobiowe.
Moczyć w roztrzepanych białkach i panierować w bułce tartej.
Smażyć na głębokim tłuszczu na ciemno żółty kolor, co jakiś czas obracając
Witam. Ile pałek wychodzi z tego przepisu.
super! muszę zrobić. Dzięki z ten przepis:)