Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierożki ze szpinakiem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 143
Składniki
Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj pół łyżeczki soli. Do mąki wbij trzy jajka (jedno oddzielone białko zachowaj). Wlej łyżkę oliwy, zagniataj ciasto ok. 10 min i odstaw na godzinę.
Szpinak oczyść, umyj i osącz. Czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj szpinak, podlej bulionem. Duś 2-3 min. Zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru płynu.
Masę szpinakową wymieszaj z parmezanem oraz serkiem ricotta. Farsz dopraw solą i pieprzem.
Ciasto pierogowe podziel na porcje. Każdą cienko rozwałkuj. Placki potnij na kwadraciki. Na połowę kwadracików nałóż porcję przygotowanego farszu. Brzegi posmaruj białkiem.
Przykryj pozostałymi kwadracikami ciasta. Zlep brzegi. Pierożki wkładaj na lekko posolony wrzątek. Gotuj około 8 minut.
Szałwię opłucz, osusz, poodrywaj listki. Masło roztop, dodaj szałwię i krótko podsmaż. Pierożki odcedź i osącz. Przed podaniem polej je masłem szałwiowym.
Czas przygotowania: 40 min (bez odstawienia ciasta) 440 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień