Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierś indyka z ryżem i warzywami"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1100
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 266
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1100
Składniki
Pierś indyka umyj, osusz, posmaruj łyżką oliwy, posyp solą i pieprzem. Zawiń ją w folię aluminiową, piecz 20 minut w piekarniku w temp. 180° C. Wyjmij, ostudź, pokrój w plastry. Ryż opłucz kilka razy, wrzuć do wrzącej osolonej wody (użyj dwa razy tyle wody, co ryżu). Gotuj, aż będzie miękki.
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, usmaż marchewkę i cukinię, często mieszając. Usmażone warzywa wymieszaj z ryżem.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, połóż ryż, ułóż na nim plastry indyka. Sparz wrzątkiem pomidory, obierz ze skórki, pokrój w plastry, ułóż obok indyka. Zapiekankę piecz 20 minut w temp. 180° C. Posyp bazylią lub natką.
CZAS: około 60 minutŹródło: Dobry Tydzień