Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierś indyka z ryżem i warzywami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 997
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5113
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5499
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 997
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11966
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5113
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1422
Składniki
Pierś indyka umyj, osusz, posmaruj łyżką oliwy, posyp solą i pieprzem. Zawiń ją w folię aluminiową, piecz 20 minut w piekarniku w temp. 180° C. Wyjmij, ostudź, pokrój w plastry. Ryż opłucz kilka razy, wrzuć do wrzącej osolonej wody (użyj dwa razy tyle wody, co ryżu). Gotuj, aż będzie miękki.
Marchewkę obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w cienkie plasterki. Na patelnię wlej łyżkę oliwy, usmaż marchewkę i cukinię, często mieszając. Usmażone warzywa wymieszaj z ryżem.
Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, połóż ryż, ułóż na nim plastry indyka. Sparz wrzątkiem pomidory, obierz ze skórki, pokrój w plastry, ułóż obok indyka. Zapiekankę piecz 20 minut w temp. 180° C. Posyp bazylią lub natką.
CZAS: około 60 minutŹródło: Dobry Tydzień