Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z burakami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1278
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10319
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4684
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 759
Składniki
1. Ponacinaj w poprzek skórę kaczki. W nacięcia wetrzyj mieszankę ziół. Przełóż kawałki kaczki na patelnię, skórą do dołu, smaż 4 minuty. Następnie odwróć piersi i smaż jeszcze minutę. Wstaw brytfannę z mięsem do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C, piecz przynajmniej 30 minut.
Włóż do garnka starte buraki, dodaj anyż, ocet winny i cukier. Gotuj 5 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i poczekaj, aż całość zgęstnieje.
Wyłóż gotowe buraki na talerz, połóż na nich kawałki pokrojonej kaczki. Danie posyp startą skórką z pomarańczy. Podawaj z rukolą, ewentualnie z inną sałatą.
Jak to zrobić?
Aby kaczka nabrała aromatu. Najlepiej, gdy natartą solą i majerankiem zostawisz w lodówce na całą noc. Przed pieczeniem filety pouciskaj palcami, by mięso było bardziej soczyste.Źródło: Olivia