Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierś kaczki z miodem i gruszkami"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 208
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 88
Składniki
Skórę piersi z kaczki natnij po skosie. Oprósz mięso z obu stron solą i pieprzem. Natrzyj skórę połową miodu. Rozgrzej patelnię i ułóż mięso skórą do dołu.
Na wolnym ogniu smaż do momentu, aż skórka zarumieni się, a tłuszcz wytopi. Następnie przełóż skórą do góry i smaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmij piersi i zawiń w folię aluminiową.
Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry. Na czystej patelni rozpuść masło. Dodaj gruszki i smaż kilka minut, obracając od czasu do czasu.
Następnie dodaj pozostały miód, dopraw i smaż jeszcze chwilę, aż gruszki pokryją się miodem. Pokrojoną w plastry kaczkę podawaj z gruszkami, polaną sosem z patelni i posypaną natką.
Czas przygotowania: 40 minut. Poziom: łatwyŹródło: TV14