Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z pieczonymi jabłkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 212
Składniki
Ziemniaki umyj, obierz, pok rój na ćwiartki. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj ok. 15 minut (powinny być półtwarde). Odcedź.
Piersi kaczki umyj, osusz, odkrój nadmiar tłuszczu, a skórkę natnij w kratkę. Ze wszystkich stron natrzyj solą, piep rzem i majerankiem. Olej rozgrzej na patelni, włóż kaczkę skórką do dołu, krótko podsmaż. Odwróć na drugą stronę, podsmaż. Kaczkę ułóż w naczyniu żaro odpornym skórką do dół. Dookoła ułóż ziemniaki, polej tłuszczem ze smażenia.
Orzechy włoskie drobno pok rój. Rodzynki sparz. Jabłka umyj, zetnij wierzchy. Gniazda nasienne ostrożnie wyjmij łyżką. Jabłka napełnij orzechami i rodzynkami. Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, polej jabłka. Ułóż w osobnym naczyniu do zapiekania. Razem z kaczką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Jabłka piecz ok. 15 min, kaczkę nieco dłużej.
Piersi kaczki pokrój na plasterki, podawaj z ziemniakami i jabłkami.
<strong>Przepis przysłał Marek Rybak z Pruszcza Gdańskiego</strong>
Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 5 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie