Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierś kaczki z pieczonymi jabłkami"
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 83
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2164
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 691
Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięs...
Odsłon: 83
Przekąska z żurawiną i serem camembert to połączenie elegancji i prostoty, kt...
Odsłon: 2164
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 691
Składniki
Ziemniaki umyj, obierz, pok rój na ćwiartki. Włóż do lekko osolonego wrzątku, gotuj ok. 15 minut (powinny być półtwarde). Odcedź.
Piersi kaczki umyj, osusz, odkrój nadmiar tłuszczu, a skórkę natnij w kratkę. Ze wszystkich stron natrzyj solą, piep rzem i majerankiem. Olej rozgrzej na patelni, włóż kaczkę skórką do dołu, krótko podsmaż. Odwróć na drugą stronę, podsmaż. Kaczkę ułóż w naczyniu żaro odpornym skórką do dół. Dookoła ułóż ziemniaki, polej tłuszczem ze smażenia.
Orzechy włoskie drobno pok rój. Rodzynki sparz. Jabłka umyj, zetnij wierzchy. Gniazda nasienne ostrożnie wyjmij łyżką. Jabłka napełnij orzechami i rodzynkami. Miód wymieszaj z sokiem z cytryny, polej jabłka. Ułóż w osobnym naczyniu do zapiekania. Razem z kaczką wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C. Jabłka piecz ok. 15 min, kaczkę nieco dłużej.
Piersi kaczki pokrój na plasterki, podawaj z ziemniakami i jabłkami.
<strong>Przepis przysłał Marek Rybak z Pruszcza Gdańskiego</strong>
Czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 6, cena za porcję: 5 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie