Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierś kurczaka (indyka) nie musi być sucha po obróbce. Dzięki obtoczeniu w cieście naleśnikowym doskonale zachowuje wilgotność. I jest smaczna.
Pierś kurczaka kroimy w poprzek na ok. 1,5 cm plastry. Nie rozbijać!
Przygotować marynatę. Przyprawy razem z roztartym czosnkiem, papryczką chili i solą wymieszać z kilkoma łyżkami oleju lub oliwy (ja używam Olivier lub Kujawski).
Jeżeli chodzi o przyprawy to te "ziarniste" (pieprz, ziele angielskie, gałka, kolendra, ususzona papryczka typu chili z nasionami itp.) mielę razem w starym, ręcznym młynku, który mieli grubiej niż na "pył". Nie kupuję przypraw mielonych. Jeżeli "namieli" mi się za dużo przesypuję do szczelnego słoiczka - mam już "gotowca" (na zdjęciu przykładowy zestaw - za każdym razem jest inny).
Do zestawu przypraw dodaję startą (zmieloną) gałkę muszkatuową - nie za dużo. Podnosi smak i aromat. Można też dodać 2 -3 goździki.
W tak przygotowanej marynacie obtaczamy kurczaka - dokładnie. Przykrywamy i zostawiamy najlepiej na 2 godziny - mięsko musi wchłonąć przyprawy.
Jeżeli o mnie chodzi, to sam zapach mieszanki przyprawia o ślinotok.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Musi być gęste, aby nie spływało z kawałków kurczaka podczas smażenia.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i czekamy aż też się dobrze rozgrzeje (stan rozgrzania można sprawdzić prósząc na patelnię odrobinę mąki - jak "buzuje" jest dobrze).
Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące (po usmażeniu ciasto trzyma się mięsa i nie odłazi), potem obtaczamy delikatnie w cieście i smażymy powoli z obu stron na rumiano (na "małym ogniu").
Zbyt szybkie smażenie spowoduje przypalenie ciasta i pozostawienie mięsa w stanie surowym (można na chwilę przykryć patelnię, aby ciepło docierało do wnętrza kotlecików - ale wtedy ciasto nie jest takie chrupiące).
Podajemy z ziemniaczkami i surówką lub innym dodatkiem.
Ja miałam sos grzybowy z warzywami (pozostał mi po udkach z kurczaka w sosie grzybowym - ale to już inny przepis).
Można kotleciki jeść na zimno - znikają szybko. Proponuję zamykać lodówkę na kłódkę.
Smacznego.
Proste, smaczne i lekkie :) Przepis zgodny z dietą dr Dukana.
Odsłon: 50793
Lato to sezon grillowy, w którym królują kiełbaski, karkówki i kaszanki. Są t...
Odsłon: 2889
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 275
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 138
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 150
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 77
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 316
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 275
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 138
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 150
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 77
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 316
Składniki
Pierś kurczaka kroimy w poprzek na ok. 1,5 cm plastry. Nie rozbijać!
Przygotować marynatę. Przyprawy razem z roztartym czosnkiem, papryczką chili i solą wymieszać z kilkoma łyżkami oleju lub oliwy (ja używam Olivier lub Kujawski). Jeżeli chodzi o przyprawy to te "ziarniste" (pieprz, ziele angielskie, gałka, kolendra, ususzona papryczka typu chili z nasionami itp.) mielę razem w starym, ręcznym młynku, który mieli grubiej niż na "pył". Nie kupuję przypraw mielonych. Jeżeli "namieli" mi się za dużo przesypuję do szczelnego słoiczka - mam już "gotowca" (na zdjęciu przykładowy zestaw - za każdym razem jest inny). Do zestawu przypraw dodaję startą (zmieloną) gałkę muszkatuową - nie za dużo. Podnosi smak i aromat. Można też dodać 2 -3 goździki.
W tak przygotowanej marynacie obtaczamy kurczaka - dokładnie. Przykrywamy i zostawiamy najlepiej na 2 godziny - mięsko musi wchłonąć przyprawy. Jeżeli o mnie chodzi, to sam zapach mieszanki przyprawia o ślinotok.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Musi być gęste, aby nie spływało z kawałków kurczaka podczas smażenia. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i czekamy aż też się dobrze rozgrzeje (stan rozgrzania można sprawdzić prósząc na patelnię odrobinę mąki - jak "buzuje" jest dobrze). Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące (po usmażeniu ciasto trzyma się mięsa i nie odłazi), potem obtaczamy delikatnie w cieście i smażymy powoli z obu stron na rumiano (na "małym ogniu"). Zbyt szybkie smażenie spowoduje przypalenie ciasta i pozostawienie mięsa w stanie surowym (można na chwilę przykryć patelnię, aby ciepło docierało do wnętrza kotlecików - ale wtedy ciasto nie jest takie chrupiące).
Podajemy z ziemniaczkami i surówką lub innym dodatkiem. Ja miałam sos grzybowy z warzywami (pozostał mi po udkach z kurczaka w sosie grzybowym - ale to już inny przepis). Można kotleciki jeść na zimno - znikają szybko. Proponuję zamykać lodówkę na kłódkę. Smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Groszek w sosie winnym
Dania główne
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Dania główne
Kieszonki z polędwiczki
Dania główne
Burger Elvisa Presleya
Groszek w sosie winnym
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 40
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Zapraszam na przepis na pyszne i mięciutkie polędwiczki wieprzowe w sosie pie...
Odsłon: 141