Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka w cieście

Pierś kurczaka w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 246

Dodano:

Odsłon: 5440

Pierś kurczaka (indyka) nie musi być sucha po obróbce. Dzięki obtoczeniu w cieście naleśnikowym doskonale zachowuje wilgotność. I jest smaczna.

Składniki

  • pierś z kurczaka (lub indyka) średnia (zależy od ilości osób i apetytów)
  • gęste ciasto naleśnikowe :mleko, jajko, mąka, sól, odrobina startej gałki muszkatuowej
  • marynata do mięsa: przyprawy (wg uznania), roztarty czosnek, olej lub oliwa
  • mąka zwykła (np. Wrocławska)
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka kroimy w poprzek na ok. 1,5 cm plastry. Nie rozbijać!

  2. Przygotować marynatę. Przyprawy razem z roztartym czosnkiem, papryczką chili i solą wymieszać z kilkoma łyżkami oleju lub oliwy (ja używam Olivier lub Kujawski).

    Jeżeli chodzi o przyprawy to te "ziarniste" (pieprz, ziele angielskie, gałka, kolendra, ususzona papryczka typu chili z nasionami itp.) mielę razem w starym, ręcznym młynku, który mieli grubiej niż na "pył". Nie kupuję przypraw mielonych. Jeżeli "namieli" mi się za dużo przesypuję do szczelnego słoiczka - mam już "gotowca" (na zdjęciu przykładowy zestaw - za każdym razem jest inny).

    Do zestawu przypraw dodaję startą (zmieloną) gałkę muszkatuową - nie za dużo. Podnosi smak i aromat. Można też dodać 2 -3 goździki.

  3. W tak przygotowanej marynacie obtaczamy kurczaka - dokładnie. Przykrywamy i zostawiamy najlepiej na 2 godziny - mięsko musi wchłonąć przyprawy.

    Jeżeli o mnie chodzi, to sam zapach mieszanki przyprawia o ślinotok.

  4. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
    Musi być gęste, aby nie spływało z kawałków kurczaka podczas smażenia.
    Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i czekamy aż też się dobrze rozgrzeje (stan rozgrzania można sprawdzić prósząc na patelnię odrobinę mąki - jak "buzuje" jest dobrze).
    Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w mące (po usmażeniu ciasto trzyma się mięsa i nie odłazi), potem obtaczamy delikatnie w cieście i smażymy powoli z obu stron na rumiano (na "małym ogniu").
    Zbyt szybkie smażenie spowoduje przypalenie ciasta i pozostawienie mięsa w stanie surowym (można na chwilę przykryć patelnię, aby ciepło docierało do wnętrza kotlecików - ale wtedy ciasto nie jest takie chrupiące).

  5. Podajemy z ziemniaczkami i surówką lub innym dodatkiem.
    Ja miałam sos grzybowy z warzywami (pozostał mi po udkach z kurczaka w sosie grzybowym - ale to już inny przepis).
    Można kotleciki jeść na zimno - znikają szybko. Proponuję zamykać lodówkę na kłódkę.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń