Pyszna,soczysta dobrze przyprawiona pierś z kurczaka z pomidorami suszonymi w sosie winnym, polecam :)
Pierś z kurczaka a'la Italia
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- suszone pomidory w oleju, kilka sztuk
- pesto Rosso pomidorowe, kilka łyżeczek
- wino czerwone wytrawne, pół szklanki
- koncentrat pomidorowy, łyżka
- przyprawy: czosnek granulowany,sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,zioła prowansalskie,majeranek, ilość według uznania
- oliwki zielone, kilka sztuk
- oliwa z oliwek
Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- suszone pomidory w oleju, kilka sztuk
- pesto Rosso pomidorowe, kilka łyżeczek
- wino czerwone wytrawne, pół szklanki
- koncentrat pomidorowy, łyżka
- przyprawy: czosnek granulowany,sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,zioła prowansalskie,majeranek, ilość według uznania
- oliwki zielone, kilka sztuk
- oliwa z oliwek

Etapy przygotowania
Z podanych przypraw i oliwy z oliwek zrobić marynatę. Do marynaty włożyć oczyszczone i umyte piersi z kurczaka na min. 3 godziny. Bezpośrednio przed włożeniem kurczaka do marynaty należy zrobić w nim kieszonki na farsz, nie uszkadzając przy tym boków piersi, aby farsz nie wypływał.
Oliwki pokroić i umieścić w miseczce, dodać pomidory i wymieszać z pesto. Przyprawić do smaku. Po wymieszaniu składników farszu należy odstawić go na 5 min. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka nafaszerować i w miejscu nacięcia spiąć wykałaczką.
Mięso podsmażyć na patelni na dużym ogniu aż się zarumieni, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalać czerwonym winem wytrawnym, tak by w całości przykryło mięso, po czym wstawić całość do piekarnika na 30 min. w temperaturze 200°C. Po tym czasie powstały sos przelewamy do garnuszka, a mięso przypiekamy dalej przez kolejne 5 min. Sos gotujemy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sos można zagęścić zawiesiną z mąki i wody, po czym doprowadzamy go do wrzenia i ściągamy z ognia.
Pierś kroimy w grube plastry i układamy na środku talerza. Podajemy ją z kluseczkami Gnocci i polewamy mięso sosem.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 443
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 170

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2290
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 443
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 170

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2290


Składniki
- podwójna pierś z kurczaka
- suszone pomidory w oleju, kilka sztuk
- pesto Rosso pomidorowe, kilka łyżeczek
- wino czerwone wytrawne, pół szklanki
- koncentrat pomidorowy, łyżka
- przyprawy: czosnek granulowany,sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra,zioła prowansalskie,majeranek, ilość według uznania
- oliwki zielone, kilka sztuk
- oliwa z oliwek
Z podanych przypraw i oliwy z oliwek zrobić marynatę. Do marynaty włożyć oczyszczone i umyte piersi z kurczaka na min. 3 godziny. Bezpośrednio przed włożeniem kurczaka do marynaty należy zrobić w nim kieszonki na farsz, nie uszkadzając przy tym boków piersi, aby farsz nie wypływał.
Oliwki pokroić i umieścić w miseczce, dodać pomidory i wymieszać z pesto. Przyprawić do smaku. Po wymieszaniu składników farszu należy odstawić go na 5 min. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka nafaszerować i w miejscu nacięcia spiąć wykałaczką.
Mięso podsmażyć na patelni na dużym ogniu aż się zarumieni, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalać czerwonym winem wytrawnym, tak by w całości przykryło mięso, po czym wstawić całość do piekarnika na 30 min. w temperaturze 200°C. Po tym czasie powstały sos przelewamy do garnuszka, a mięso przypiekamy dalej przez kolejne 5 min. Sos gotujemy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sos można zagęścić zawiesiną z mąki i wody, po czym doprowadzamy go do wrzenia i ściągamy z ognia.
Pierś kroimy w grube plastry i układamy na środku talerza. Podajemy ją z kluseczkami Gnocci i polewamy mięso sosem.