Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna,soczysta dobrze przyprawiona pierś z kurczaka z pomidorami suszonymi w sosie winnym, polecam :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8490
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1240
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10178
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4632
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 691
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8490
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1240
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10178
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4632
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 691
Składniki
Z podanych przypraw i oliwy z oliwek zrobić marynatę. Do marynaty włożyć oczyszczone i umyte piersi z kurczaka na min. 3 godziny. Bezpośrednio przed włożeniem kurczaka do marynaty należy zrobić w nim kieszonki na farsz, nie uszkadzając przy tym boków piersi, aby farsz nie wypływał.
Oliwki pokroić i umieścić w miseczce, dodać pomidory i wymieszać z pesto. Przyprawić do smaku. Po wymieszaniu składników farszu należy odstawić go na 5 min. Po tym czasie zamarynowanego kurczaka nafaszerować i w miejscu nacięcia spiąć wykałaczką.
Mięso podsmażyć na patelni na dużym ogniu aż się zarumieni, po czym przekładamy je do naczynia żaroodpornego, zalać czerwonym winem wytrawnym, tak by w całości przykryło mięso, po czym wstawić całość do piekarnika na 30 min. w temperaturze 200°C. Po tym czasie powstały sos przelewamy do garnuszka, a mięso przypiekamy dalej przez kolejne 5 min. Sos gotujemy przez kilka minut i doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Sos można zagęścić zawiesiną z mąki i wody, po czym doprowadzamy go do wrzenia i ściągamy z ognia.
Pierś kroimy w grube plastry i układamy na środku talerza. Podajemy ją z kluseczkami Gnocci i polewamy mięso sosem.