Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 98
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101278
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5801
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 98
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101278
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5801
Składniki
Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki (udka myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości, będą się dłużej dusić, w razie potrzeby podlewamy je większą ilością bulionu lub wody), oprószamy przyprawą do kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubo.
Kurczaka rumienimy na oleju. Dodajemy warzywa, plastry cytryny, liście laurowe, ziarenka pieprzu i zalewamy bulionem. Dusimy chwilę pod przykryciem tak, aby marchew zmiękła. Mąkę rozprowadzamy w szklance zimnej wody, dodajemy do niej musztardę i śmietanę. Mieszamy do połączenia. Sos dodajemy do kurczaka i doprowadzamy do wrzenia. Całość dusimy 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.