Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8642
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8642
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 697
Składniki
Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki (udka myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości, będą się dłużej dusić, w razie potrzeby podlewamy je większą ilością bulionu lub wody), oprószamy przyprawą do kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubo.
Kurczaka rumienimy na oleju. Dodajemy warzywa, plastry cytryny, liście laurowe, ziarenka pieprzu i zalewamy bulionem. Dusimy chwilę pod przykryciem tak, aby marchew zmiękła. Mąkę rozprowadzamy w szklance zimnej wody, dodajemy do niej musztardę i śmietanę. Mieszamy do połączenia. Sos dodajemy do kurczaka i doprowadzamy do wrzenia. Całość dusimy 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.