Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowania, ale nadaje się na niedzielny obiad. Najbardziej smakuje nam z ziemniakami, ale można podać go z ryżem lub makaronem
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 43
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 79
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 71
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 148
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 43
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 79
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 71
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 148
Składniki
Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większe kawałki (udka myjemy, osuszamy, pozostawiamy w całości, będą się dłużej dusić, w razie potrzeby podlewamy je większą ilością bulionu lub wody), oprószamy przyprawą do kurczaka.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew ścieramy na grubo.
Kurczaka rumienimy na oleju. Dodajemy warzywa, plastry cytryny, liście laurowe, ziarenka pieprzu i zalewamy bulionem. Dusimy chwilę pod przykryciem tak, aby marchew zmiękła. Mąkę rozprowadzamy w szklance zimnej wody, dodajemy do niej musztardę i śmietanę. Mieszamy do połączenia. Sos dodajemy do kurczaka i doprowadzamy do wrzenia. Całość dusimy 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku.