Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Piersi kaczki z kaszą orkiszową i burakami"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 78
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Piersi umyj i wysusz. Przyrządź marynatę z soli, cukru, 2 posiekanych gałązek rozmarynu i oliwy. Trzymaj w niej mięso minimum 3 godziny. Kaszę orkiszową ugotuj al dente.
Marchew, pietruszkę, seler i por pokrój w drobną kostkę, po czym podsmaż na oliwie. Warzywa wymieszaj z ugotowaną kaszą. Buraki umyj, obierz i pokrój w cienkie słupki. Ułóż je na blasze, skrop oliwą, posól i dodaj 2 gałązki rozmarynu.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni na 15 minut.
Piersi obmyj z marynaty, natnij od strony skóry i od niej zacznij smażyć – połóż z początku na zimnej patelni i stopniowo ją rozgrzewaj. Gdy tłuszcz się stopi, a skórka ładnie zezłoci, przewróć piersi na drugą stronę i smaż jeszcze 3–4 minuty. Następnie przełóż mięso do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 12 minut.
Kaczkę wyłóż na deskę, pozwól jej chwilę „odpocząć”, pokrój. Na patelnię wlej wywar wołowy, rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Lekko go zredukuj. Polej kaczkę sosem. Podawaj z kaszą z warzywami i z burakami.
Joseph Seelets. Juror programu „TopChef”. Doświadczenie zdobywał w Londynie i Botswanie, skąd pochodzi. Właściciel Joseph’s Culinary Studio w Warszawie.Źródło: Show