Do góry

Dania główne Przepis na:

Piersi pod pierzynką

Piersi pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Piersi pod pierzynką"

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (po 20 dag każdy)
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • suszony rozmaryn
  • 1 pęczek dymek
  • 20 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki musztardy francuskiej
  • szczypta cukru
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • rozmaryn i oregano do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika na- grzanego do temperatury 200°C. Piec 15 minut.

  2. W tym czasie ziemniaki obrać, pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 20 minut, od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec posypać solą, pieprzem i rozmarynem. Filety wyjąć z piekarnika.

  3. Dymki oczyścić, pokroić w krążki. Śmietanę wymieszać z musztardą i żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodać dymki. Boczek pokroić w kosteczkę. Filety z kurczaka posmarować śmietaną musztardową. Posypać kosteczkami boczku. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10-12 minut. Gotowe filety podawać ze smażonymi ziemniakami. Danie udekorować rozmarynem oraz oregano.

  4. około 45 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń