Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piersi z rusztu"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
Piersi kurczaka op łucz starannie pod bieżącą wodą, oczyść z błonek, osusz i pokrój na kotleciki. Każdy kotlecik oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem, natrzyj oliwą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
Miękkie masło pokrój w kosteczkę. Utrzyj razem ze skórką z cytryny oraz pomarańczy. Dodaj posiekaną bazylię, natkę oraz musztardę francuską. Całość wymieszaj.
Mięso kurczaka ułóż na ruszcie lub patelni grillowej. Możesz też umieścić je w piekarniku z funkcją grilla. Opiekaj z dwóch stron na złoty kolor. Ułóż na talerzu. Na każdym kotleciku umieść porcję masełka. Dekoruj tajską bazylią.
Czas ok. 35 min; porcja – 580 kcal, cena 3,90 zł, 4 porcje.
Masło ziołowe możesz też przygotować na zapas. Utartą masę maślaną podziel na porcje. Każdą dopraw w inny sposób (np. mieloną papryką, czosnkiem, ziołami). Porcje masła umieść na kawałku folii spożywczej, zroluj, odłóż do zamrażarki. Wyjmuj i krój w krążki. Podawaj do mięsa lub ryb.Źródło: Świat kobiety