Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pierwsze sushi
  • Dania główne
  • Przepis na

Pierwsze sushi

15.02.2015 Odsłon: 4851
5.0 (15 oceny)
Czas przygotowania
Liczba porcji
Lulinka
Lulinka

Sama ciągle zbieram informacje na temat sushi - by z czasem robić je jak najlepiej. Informacje, które do tej pory udało mi się znaleźć (różne źródła) opisuje niżej. 1. Wiekszość ludzi gdy słyszy sushi mysli o surowej rybie - nic bardziej mylnego. Sushi dotyczy ryżu (a konkretnie ryżu w occie - szybki sposób na "podrobienie" dawnej fermentacji). Samo sushi moze być z rybą, ale też z wołowiną, kurczakiem lub wogóle bezmięsne. To co większość ludzi rozumie przez nazwę sushi to tak naprawdę: sashimi( czyli nazwa wszytkiego co surowe). Sushi mogą mieć forę między innymi: klasycznych maków ( w lisciach nori) , maków odwróconych (liście nori w środku) i nigri (bez nori) hoso-maków ( w liściach z 1 składnikiem) W restauracji Jiro Ono (bardzo prestizowa i tradycyjna) podawane są (na 99%) tylko: nigri oraz sashimi. 2. Ryż Musi być to specjalny ryż do sushi jego ziarna sa krótkie i pękate, taki ryż jest tez kleisty (naprawde baaaardzo). Ryż popularny np. jaśminowy nie będzie się nadawał. Odmian jest pewnie duzo i stad też pewnie rżne szkoły: płukania bądź nie i gotowania jednych 15 min drugich 20. Ja swój ryż (0,5 kg) kupiłam w Lidlu i płukałam kilka razy a nastepnie gotowałam 2 min. na duzym ogniu a potem zmniejszyłam i gotowałam do miękkości ok. 20 min (cała woda wsiaka) Wody zgodnie z instruktażem pewnego filmu (tez sa rózne szkoły) dałam 1,5 cm ponad powierzchnię ryżu. A kolokwialnie: wody ma być tyle żeby po zanuzeniu palca zakryła ona pierwszy paliczek czyli to własnie " na oko" 1,5cm. Do gorącego ryzu wlewamy; - ocet ryzowy doprawiony solą i cukrem lub (ja skorzystałam z tej opcji) gotową zaprawę do ryżu ( czyli ocet ale już wymieszany) Chciałam unikęąć błędu niewłaściwego doprawienia octu - i gotowa zaprawa to byl dobry wybór. Na opakowaniu polecono 3 łyżki na filiżankę . Czyli 0,5 kg to jakies 5 filiżanek. Całość mieszamy ale nie tradycyjnie ("na około") a to mieszanie przypomina bardziej siekanie ryżu. Myślę, że ten spoób bieże się stąd że ryz jest bardzo kleisty i mieszając zaprawa wsiaka tylko z wierzchu w bryłe, asiekając rozdzielamy zbite ziarna i zaprawa ładnie się łączy. Ryż przed nałożeniem studzimy. A! i jeszcze kwestia wachlowania - ja swojego ryżu nie wachlowałam - nie wiem jak to strategicznie rozwiazać :) wklewac zaprawę, siekać/mieszać i jeszcze wachlować? Ale trzeba napisać że ryż podobno jest wachlowany. 3. Do zawinięcia rulonu potrzebne są: mata ( ja swoją kupilam w pepco) liście nori, które układamy błyszczącą stroną do dołu a na matowej (które tez ma lepszą przyczepność ) układamy ryż. Ryżu nie musi być bardzo dużo i nie trzeba bardzo dokładnie zakrywać każdej dziurki - dobre sushi jest zwarte ale nie zbite! Bo azjaci tez przykładają uwagę np. do faktury i konsystencji. Ok. 1.5 cm od krawędzi układamy skąłdniki ( pocięte w słupki, "pałeczki"). Rolujemy za pomocą maty (znowu: nie gniecmy rulonu z całej siły bo on i tak się zlepi a lużniejszy będzie przyjemny w jedzeniu). Moje składniki: Ogórek, sałata, pedy bambusa, łosoś, paluszki krabowe, wasabi, sezam czarny, szczypiorek, sos teryiaki. Część rolek zrobiłam w tempurze ( gotową kupiłam w lidlu - tej akurat nie polecam jest b. słona) Odwrócone maki robimy tak samo ale matę wykładamy folią spożywczą i po nałożeniu ryzu na nori odwracamy je poprostu ryżem do dołu ( gotowy rulon obtaczamy w sezamie).. 4. Dodatkowe Co do wasabi prawdziwe ( tarte z korzenia) jest bardzo drogie my musimy zadowolić się sklepowymi substytutami lub szukac takich past ( gotowych) które posiadają chociaż śladowe ilości. To samo zresztą dotyczy paluszków. Między kolejnymi sztukami powinniśmy przegryzać imbir (który czyści kubki smakowe), ale ja tego nie robię ponieważ nie lubię tego smaku :) Najlepiej popijać sushi czymś gazowanym np. piwkiem :) 5. Etykieta (znowu różne szkoły - opisze która ja przyjęłam) Sushi jemy zawsze pałeczkami, jedynie nigri możemy zjadac także rekoma (stąd w dobrych restauracjCH gorące ręczniki do wycierania rąk) . Do nigri nigdy nie dodajemy wasabi ponieważ zawsze dodaje je sushimaster (pomieidzy ryzem a rybą) i to byłaby zniewaga. Nie mieszamy wasabi z sosem sojowym. Chodzi tu o mieszanie w 1 naczyniu. W sosie kawałki sushi moczymy jedynie od strony ryby lub liści ( ryż jest chłonny i wsiąknie w niego za dużo słonego sosu) czyli tak naprawdę odwócone maki pownniśmy zjadać bez sosu. To chyba tyle :) smacznego ( nie wiem na ile pewna jest ta wiedza ponieważ pochodzi głownie z internetu :))

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

murphy
murphy
Przekąski

Kurczak po wietnamsku

Przekąski Kurczak po wietnamsku

Kurczaka po wietnamsku należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Nie...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek

Odsłon: 2147483647

do 60 min 60 min
68
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 112

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 321

do 60 min 60 min
1
wjosna
wjosna
Sałatki

Pomidorowa sałatka z ogórkami i fetą

Sałatki Pomidorowa sałatka z ogórkami i fetą

Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...

  • Grill
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser

Odsłon: 2682

do 15 min 15 min
4

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe z colą

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 16127

do 30 min 30 min
25
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 5455

do 60 min 60 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

murphy
murphy
Przekąski

Kurczak po wietnamsku

Przekąski Kurczak po wietnamsku

Kurczaka po wietnamsku należy przygotowywać bezpośrednio przed spożyciem. Nie...

  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek

Odsłon: 2147483647

do 60 min 60 min
68
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 112

do 30 min 30 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka makaronowa

Dania główne zapiekanka makaronowa

Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 321

do 60 min 60 min
1
wjosna
wjosna
Sałatki

Pomidorowa sałatka z ogórkami i fetą

Sałatki Pomidorowa sałatka z ogórkami i fetą

Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...

  • Grill
  • Pomidorowa
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser

Odsłon: 2682

do 15 min 15 min
4

Przepis dnia

smaker
smaker
Ciasta

Ciasto czekoladowe z colą

Ciasta Ciasto czekoladowe z colą

Ciasto czekoladowe z colą to ciekawy pomysł na deser. Sprawdzi się nie tylko...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 16127

do 30 min 30 min
25
izaa_a
izaa_a
Desery

sernik na zimno z borówkową żelką

Desery sernik na zimno z borówkową żelką

..idealny deser na letnie dni kiedy nie chce się włączać nawet piekarnika. S...

  • Impreza
  • Komunia
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 5455

do 60 min 60 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pierwsze sushi
Autor:
Lulinka

Składniki

Sposób przygotowania:
  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki