Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantna tarta z owczym serem

Pikantna tarta z owczym serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Pikantna tarta z owczym serem"

Składniki

  • 10-12 niewielkich pomidorków
  • płat mrożonego francuskiego ciasta (ok. 25 dag)
  • cienka cukinia
  • 20 dag ostrego owczego sera
  • mała cebulka
  • niewielki ząbek czosnku
  • łyżka oliwy do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • suszone oregano
  • trochę masła do tortownicy
  • listki bazylii do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płat ciasta francuskiego rozwiń. Razem z papierem ułóż go na deseczce. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez około 15 minut, aby ciasto rozmarzło.

  2. W tym czasie pomidorki umyj, potnij na połówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, osusz.

  3. Odetnij końce cukinii, a resztę warzywa pokrój w bardzo cienkie podłużne plasterki. Najłatwiej zrobisz to nożem szczelinowym do obierania warzyw albo specjalnym nożem do krojenia żółtego sera.

  4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Odstaw do przestudzenia. Tortownicę posmaruj masłem.

  5. Rozmrożone ciasto lekko rozwałkuj, formując okrągły placek. Wylep nim spód i brzeg tortownicy na wysokość ok. 2 cm.

  6. Na cieście rozłóż cebulkę z czosnkiem oraz połówki pomidorków. Między pomidorki powtykaj plastry cukinii.

  7. Jeśli chcesz, do tarty możesz dodać także kawałeczki pieczonego kurczaka albo wędzonego filetu z indyka. Wierzch tarty posyp solą, pieprzem, suszonym oregano oraz pokruszonym owczym serem.

  8. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 210 st. Piecz przez ok. 20 minut. Gotowy placek udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

  9. Jedna porcja zawiera: 425 kcal.

  10. Ile pracy to wymaga:Y

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń