Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantna tarta z owczym serem"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 93
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 93
Składniki
Płat ciasta francuskiego rozwiń. Razem z papierem ułóż go na deseczce. Pozostaw w pokojowej temperaturze przez około 15 minut, aby ciasto rozmarzło.
W tym czasie pomidorki umyj, potnij na połówki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cukinię umyj, osusz.
Odetnij końce cukinii, a resztę warzywa pokrój w bardzo cienkie podłużne plasterki. Najłatwiej zrobisz to nożem szczelinowym do obierania warzyw albo specjalnym nożem do krojenia żółtego sera.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Odstaw do przestudzenia. Tortownicę posmaruj masłem.
Rozmrożone ciasto lekko rozwałkuj, formując okrągły placek. Wylep nim spód i brzeg tortownicy na wysokość ok. 2 cm.
Na cieście rozłóż cebulkę z czosnkiem oraz połówki pomidorków. Między pomidorki powtykaj plastry cukinii.
Jeśli chcesz, do tarty możesz dodać także kawałeczki pieczonego kurczaka albo wędzonego filetu z indyka. Wierzch tarty posyp solą, pieprzem, suszonym oregano oraz pokruszonym owczym serem.
Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 210 st. Piecz przez ok. 20 minut. Gotowy placek udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
<strong>Jedna porcja zawiera: 425 kcal.</strong>
Ile pracy to wymaga:YŹródło: Tina