Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pikantna zapiekanka z boczkiem na puszystym cieście drożdżowym"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1151
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 659
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 230
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1151
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 659
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 230
Składniki
Mąkę przesiewam. Drożdże rozpuszczam w odrobinie wody. Zaczyn wlewam do mąki, dodaję pozostałe , wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywam je ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotowuję dodatki: por kroję na plasterki i podsmażam na maśle. Filet z kurczaka kroję w kostkę, oprószam solą i papryką, smażę na oleju. Boczek kroję w kosteczkę, wysmażam na chrupiąco. Mozzarellę i obraną cebulę tnę w plasterki, a pomidorki na połówki. Pepperoni oczyszczam z nasionek, kroję w talarki.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, na dnie rozwałkowuję ciasto. Smaruję keczupem, kładę połowę mozzarelli, a następnie pozostałe dodatki. Na wierzchu rozkładam resztę sera, posypuję oregano. Piekę 40 min w 200 st.
Porcja zawiera ok. 420 kcal.
Porcja kosztuje ok. 1,80 zł.
ok. 110 min.Źródło: Tina