Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pikantne bitki wieprzowe"
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1359
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 344
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 179
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 67
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1359
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 344
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 179
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 67
Składniki
Oczyść polędwicę i pokrój na osiem grubych plastrów jednakowej wielkości. Lekko ubij je dłonią.
Cebulę obierz i pokrój drobno. Papryczkę chili pokrój w kawałeczki (żeby danie nie było za ostre, możesz usunąć wcześniej część pestek).
Czosnek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z pozostałymi pokrojonymi warzywami włóż do misy. Dodaj keczup (lub przetarte pomidory), sos Worcester (możesz go ewentualnie zastąpić octem balsamicznym), musztardę, sól i cukier. Całość zalej piwem i wymieszaj.
Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż mięso i odstaw do marynowania do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podczas marynowania obróć mięso kilkakrotnie.
Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim przygotowane bitki po 4 minuty z każdej strony. Następnie dodaj do patelni resztę marynaty i podduś przez chwilę z mięsem.
Podawaj na przykład ze smażonymi ziemniakami.
Do duszenia nadają się najlepiej:
- z wołowiny: karkówka, udziec, łopatka, szponder,
- z wieprzowiny – żeberka, szynka, schab, boczek,
- z kurczaka – pierś i udka.Źródło: Tele Tydzień