Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantne bitki wieprzowe

Pikantne bitki wieprzowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 4

Smaczny pomysł na "Pikantne bitki wieprzowe"

Składniki

  • 800 g polędwicy wieprzowej
  • cebula
  • papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu
  • łyżka sosu Worcester (lub octu balsamicznego)
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pół łyżeczki cukru
  • 100 ml piwa (dla dzieci bezalkoholowe)
  • 2 łyżki oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyść polędwicę i pokrój na osiem grubych plastrów jednakowej wielkości. Lekko ubij je dłonią.

  2. Cebulę obierz i pokrój drobno. Papryczkę chili pokrój w kawałeczki (żeby danie nie było za ostre, możesz usunąć wcześniej część pestek).

  3. Czosnek zetrzyj na tarce o grubych oczkach i razem z pozostałymi pokrojonymi warzywami włóż do misy. Dodaj keczup (lub przetarte pomidory), sos Worcester (możesz go ewentualnie zastąpić octem balsamicznym), musztardę, sól i cukier. Całość zalej piwem i wymieszaj.

  4. Do przygotowanej w ten sposób marynaty włóż mięso i odstaw do marynowania do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podczas marynowania obróć mięso kilkakrotnie.

  5. Rozgrzej olej na patelni i usmaż na nim przygotowane bitki po 4 minuty z każdej strony. Następnie dodaj do patelni resztę marynaty i podduś przez chwilę z mięsem.

  6. Podawaj na przykład ze smażonymi ziemniakami.

  7. Do duszenia nadają się najlepiej:

  8. - z wołowiny: karkówka, udziec, łopatka, szponder,

  9. - z wieprzowiny – żeberka, szynka, schab, boczek,

  10. - z kurczaka – pierś i udka.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń