Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantne krokiety to delikatne naleśniki zwinięte wokół kremowego, ostrego farszu serowego w niezwykle chrupiącej panierce.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5270
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 834
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11687
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5052
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1298
Składniki
Przygotuj naleśniki. W misce wymieszaj mąkę z solą. Wlej mleko, wodę i wbij jajka; dodaj olej. Wymieszaj wszystko na gładkie ciasto. Odstaw na 15 minut.
Rozgrzej patelnię i smaż cienkie naleśniki, dozując po chochelce na jeden placek. Smaż je z każdej strony przez ok. minutę. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz.
Przygotuj nadzienie. Papryczki chili drobno posiekaj.
W misce połącz kremowy ser, starty żółty ser, posiekane chili, przeciśnięty przez praskę czosnek i natkę pietruszki.
Dokładnie wymieszaj wszystko i dopraw solą i pieprzem według uznania. Farsz powinien być pikantny i wyrazisty.
Złóż krokiety.Przygotuj trzy płytkie talerze: z mąką, z roztrzepanymi jajkami i z bułką tartą.
Na środku każdego naleśnika nałóż 1-2 łyżki farszu serowego, a następnie zawiń brzegi placka do środka i zwiń całość w ciasny rulon.
Każdego krokieta obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej 0,5 cm oleju do temperatury 170 st. Celsjusza. Smaż pikantne krokiety partiami, obracając je co jakiś czas, aż nabiorą złotej barwy.
Gotowe krokiety odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj na ciepło.