Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny tort śledziowy"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2151
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 172
Składniki
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, drożdże i cukier. Dolej wodę i wymieszaj łyżką. Wyłóż na stolnicę, wyrób ciasto. Gdy wyrośnie (1 godzina) upiecz chleb (40 minut w 190 stopniach). Ostudź, przekrój na 3 placki.
Jajko ubij trzepaczką z żółtkiem, octem, musztardą (najlepiej sarepską), cukrem i solą (do smaku). Nie przerywając ucierania, cieniutkim strumieniem wlewaj olej (uwaga: olej musi mieć temperaturę pokojową).
Dołóż twarożek, wymieszaj. Śledzie pokrój w kosteczkę. Jabłko rozetnij, usuń gniazdo nasienne, miąższ drobno posiekaj, skrop sokiem z cytryny. Dodaj do masy serowej razem ze śledziami oraz drobno pokrojonymi korniszonami.
Posiekaj koperek, wsyp do nadzienia. Przypraw je solą i piep rzem. Połową posmaruj spodni placek chlebowy. Przykryj drugim, wyłóż resztę nadzienia i przykryj trzecim plackiem. Wierzch tortu posmaruj majonezem. Udekoruj i schłodź.
Pomysły na dwa smaczne nadzienia
Jeśli nie masz czasu, wykorzystaj gotowy okrągły chleb. Sprawdzi się nie tylko pszenny, ale też żytni, kukurydziany, z pestkami...
Nadzienie śledziowe możesz natomiast zastąpić innymi pikantnymi masami. Polecamy takie, których zajmie niecałe 30 minut!
Jajeczne z szynką. Ugotuj na twardo, obierz i drobno pokrój 10 jajek. Dodaj 1 szkl. majonezu, 1 pęczek posiekanego szczypiorku i pokrojoną w kosteczkę szynkę wędzoną (ok. 10 dag). Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Rybne z fasolą. Osącz z zalewy 2 puszki tuńczyka i 1 puszkę fasoli. Posiekaj 6 kawałków papryki kon serwowej i 4 ogórki kiszone. Połącz , dodaj 1/2 szkl. majonezu, przypraw.
W wersji mniej kalorycznej sos z oleju zastąp gęstym jogurtem naturalnym. Posmaruj nim także wierzch tortu i oprósz grubo mielonym pieprzem.Źródło: Tina