Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pilaw z kurczakiem"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 255
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 137
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 255
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 137
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 46
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 47
Składniki
Umyte, osuszone mięso kroimy w większą kostkę. W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso i, mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, obsmażamy. Mięso wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekane cebule i przepuszczony przez praskę czosnek.
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie klarowna. Osączamy i wrzucamy na patelnię z cebulą. Mieszając, by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem, chwilę smażymy.
Dokładamy odłożone mięso i mieszankę warzyw, a także zielony groszek. Zalewamy 600 ml wrzątku, dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz, mieszamy i na 40 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Co 10 minut lekko wzruszamy widelcem, by ryż był pulchny i sypki.
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji około 3,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 9,7 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia