Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pilaw z kurczakiem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Umyte, osuszone mięso kroimy w większą kostkę. W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy mięso i, mieszając drewnianą łyżką lub łopatką, obsmażamy. Mięso wyjmujemy, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekane cebule i przepuszczony przez praskę czosnek.
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą tak długo, aż woda będzie klarowna. Osączamy i wrzucamy na patelnię z cebulą. Mieszając, by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem, chwilę smażymy.
Dokładamy odłożone mięso i mieszankę warzyw, a także zielony groszek. Zalewamy 600 ml wrzątku, dodajemy paprykę w proszku, sól i pieprz, mieszamy i na 40 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC. Co 10 minut lekko wzruszamy widelcem, by ryż był pulchny i sypki.
Czas przygotowania 65 minut. Cena porcji około 3,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 238 kcal Białko 13 g/Tłuszcz 9,7 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia