Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwie jednogarnkowe danie! Pilaw to tradycyjne wschodnie danie z dodatkiem mięsa, warzyw u mnie z pęczakiem, koniecznie na ostro!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 923
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2141
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 923
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2141
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Mięso, u mnie łopatka jagnięca, pokroiłam w gruba kostkę i obsypałam przyprawami. Można użyć wieprzowiny lub wołowiny. Przy wołowinie czas pieczenia się wydłuży.
W garnku 5 litrowym, który nadaje się również do zapiekania, z nieprzywierająca powłoką, usmażyłam na smalcu posiekaną cebulę i marchew pokrojoną grubo. Można wszystko podsmażyć na patelni i potem wrzucać do naczynia do zapiekania.
Potem dodałam mięso i posiekany czosnek i chili i wszystko obsmażyłam. Miałam mrożoną cukinię wiec dodałam ją pod koniec. Do garnka wlałam dwa litry wody, zagotowałam, przykryłam i wstawiłam do piekarnika w 175 stopniach w sumie na półtorej godziny. Kaszę można dodać od razu ale wodę bardziej jędrną.
Pilaw po godzinie będzie tak wyglądał. Teraz łyżką można zdjąć nadmiar tłuszczu.
Na pół godziny przed końcem pieczenia dodałam kaszę do garnka i wszystko zamieszałam. Po upieczeniu, naczynie można jeszcze zostawić aby kasza spokojnie doszła. Całość można też zrobić na palniku bez zapiekania.
Danie solę na talerzu tylko po wierzchu, sól jest bardziej wyczuwalna i używa się jej o wiele mniej. Dodana mieszanka przypraw też naturalnie ogranicza chęć solenia. Smacznego :)