Do góry

Dania główne Przepis na:

Pilaw z pęczakiem

Pilaw z pęczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 3191

Prawdziwie jednogarnkowe danie! Pilaw to tradycyjne wschodnie danie z dodatkiem mięsa, warzyw u mnie z pęczakiem, koniecznie na ostro!

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso, u mnie łopatka jagnięca, pokroiłam w gruba kostkę i obsypałam przyprawami.
    Można użyć wieprzowiny lub wołowiny. Przy wołowinie czas pieczenia się wydłuży.

  2. W garnku 5 litrowym, który nadaje się również do zapiekania, z nieprzywierająca powłoką, usmażyłam na smalcu posiekaną cebulę i marchew pokrojoną grubo.
    Można wszystko podsmażyć na patelni i potem wrzucać do naczynia do zapiekania.

  3. Potem dodałam mięso i posiekany czosnek i chili i wszystko obsmażyłam. Miałam mrożoną cukinię wiec dodałam ją pod koniec.
    Do garnka wlałam dwa litry wody, zagotowałam, przykryłam i wstawiłam do piekarnika w 175 stopniach w sumie na półtorej godziny.

    Kaszę można dodać od razu ale wodę bardziej jędrną.

  4. Pilaw po godzinie będzie tak wyglądał. Teraz łyżką można zdjąć nadmiar tłuszczu.

  5. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodałam kaszę do garnka i wszystko zamieszałam.

    Po upieczeniu, naczynie można jeszcze zostawić aby kasza spokojnie doszła.

    Całość można też zrobić na palniku bez zapiekania.

  6. Danie solę na talerzu tylko po wierzchu, sól jest bardziej wyczuwalna i używa się jej o wiele mniej. Dodana mieszanka przypraw też naturalnie ogranicza chęć solenia.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń