Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwie jednogarnkowe danie! Pilaw to tradycyjne wschodnie danie z dodatkiem mięsa, warzyw u mnie z pęczakiem, koniecznie na ostro!
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 255
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22495
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 257
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 255
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22495
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 257
Składniki
Mięso, u mnie łopatka jagnięca, pokroiłam w gruba kostkę i obsypałam przyprawami. Można użyć wieprzowiny lub wołowiny. Przy wołowinie czas pieczenia się wydłuży.
W garnku 5 litrowym, który nadaje się również do zapiekania, z nieprzywierająca powłoką, usmażyłam na smalcu posiekaną cebulę i marchew pokrojoną grubo. Można wszystko podsmażyć na patelni i potem wrzucać do naczynia do zapiekania.
Potem dodałam mięso i posiekany czosnek i chili i wszystko obsmażyłam. Miałam mrożoną cukinię wiec dodałam ją pod koniec. Do garnka wlałam dwa litry wody, zagotowałam, przykryłam i wstawiłam do piekarnika w 175 stopniach w sumie na półtorej godziny. Kaszę można dodać od razu ale wodę bardziej jędrną.
Pilaw po godzinie będzie tak wyglądał. Teraz łyżką można zdjąć nadmiar tłuszczu.
Na pół godziny przed końcem pieczenia dodałam kaszę do garnka i wszystko zamieszałam. Po upieczeniu, naczynie można jeszcze zostawić aby kasza spokojnie doszła. Całość można też zrobić na palniku bez zapiekania.
Danie solę na talerzu tylko po wierzchu, sól jest bardziej wyczuwalna i używa się jej o wiele mniej. Dodana mieszanka przypraw też naturalnie ogranicza chęć solenia. Smacznego :)