Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki, bardzo czosnkowy gulasz wegetariański pochodzący z kuchni francuskiej. Mój ulubiony!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4129
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6488
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5470
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13500
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5272
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4129
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11301
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6488
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5470
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13500
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5272
Składniki
Umyj i oczyść paprykę, pozbaw ją pestek, pokrój w grube paski, takie na jeden kęs. Cukinię przekrój wzdłuż na pół lub na cztery części i podziel na plasterki grubości 1 centymetra. Posól i odstaw na około 10 minut, a potem starannie wyciśnij wodę z plasterków cukinii i osusz je, na przykład ręcznikiem papierowym. Oczyść pieczarki i podziel je na połówki lub ćwiartki, zależnie od wielkości.
W dużym rondlu rozgrzej masło, wrzuć pieczarki, smaż na dużym ogniu przez 5 minut, często mieszając. Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 3 minuty. Wsyp cukinię i znów smaż przez 3-4 minuty. Całość dopraw solą, pieprzem i tymiankiem pod koniec gotowania.
W międzyczasie przygotuj sos. Posiekaj drobno czosnek (lub przeciśnij go przez praskę), wrzuć do jogurtu. Dodaj sok cytrynowy, oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Gotowy gulasz przełóż na półmisek lub wprost na talerze i polej sosem aioli (czosnkowym). Podawaj ze świeżą bagietką, przy pomocy której wymuskasz z talerza smakowity sos. Oczywiście – zwyczajną bagietkę możesz zastąpić pieczywem bezglutenowym, a można zjeść i bez pieczywa.