Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierożki z delikatnym mięsnym nadzieniem, mój obiad na sobotę. Zapraszam i smacznego
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 69
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 161
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 69
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1129
Składniki
Etap pierwszy rozpoczęłam od przygotowania farszu, łopatkę umyłam, oczyściłam z większego tłuszczu, pokroiłam w kostkę która później zmieściła mi się do maszynki. Marchewkę obrałam i przekroiłam na pół a połówki jeszcze raz na pół. Cebule obrałam i przekroiłam na pół. Czosnek obrałam. Do dużego garnka włożyłam masło aby się roztopiło, wrzuciłam mięso aby się mocno przyrumieniło, przysypałam papryką czerwoną, kiedy mięso mocno się zrumieniło, dorzucam warzywa i czosnek, przykryłam i odczekałam pare chwil, dodajemy przyprawy i wlewam szklankę zimnej wody i zostawiałam pod przykryciem aby mięso zmiękło. Po około pół godzinie kiedy mięsko jest mięciutkie, wyłączam aby wszystko wystygło, bardzo ważne jest aby zostało odrobinę syropu z gotowania mięsa. Bułkę moczymy w mleku i wraz z mięskiem, z warzywami oraz z syropem który się wyrobił mielimy na jednolitą masę. Jeżeli masa jest za sucha dodajemy odrobinę wody. Do gotowej masy ja dodałam jeszcze ucierany czosnek, który nadał później całej potrawie nieziemski smak. Bierzemy się za ciasto.
wysypujemy mąkę na blat, do środka dodajemy wodę i olej, wygniatamy z tego elastyczne ciasto. Dobra rada mąkę, wodę i olej podzieliłam na dwa razy, tak było mi łatwiej wyrabiac ciasto. Szklanką wykrawamy kółka , w pojemniku z farszem zrobiłam sobie z mięsa łezki, tak jest o wiele lepiej lepic pierozki. Nakładamy łezki na ciasto i zalepiamy. Zagotowujemy wodę , gotujemy pierogi bez przykrycia parę chwil, wykładay na talerz i polewamy cebulką z tłuszczykiem. Smacznego