Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pistacjowe tartaletki"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28137
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 70
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28137
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 70
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Dołóż miękkie masło i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone przełóż na stolnicę oprószoną mąką i cienko rozwałkuj.
Z placka wytnij kółka o średnicy 12 cm. Przygotuj 10 foremek do tartaletek (o średnicy 7,5 cm). Posmaruj je tłuszczem i oprósz mąką. Foremki wylep krążkami ciasta. Spody przykryj kawałkami pergaminu i suchymi fasolkami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz 5 minut, usuń fasolę oraz papier i piecz dalej ok. 12 minut, aż spody ciastek ładnie się zezłocą. Potem ostrożnie przełóż je na kratkę kuchenną i poczekaj, aż wystygną. W tym czasie czekoladę posiekaj i stop w gorącej kąpieli wodnej.
Zdejmij czekoladę z ognia, dodaj krem pistacjowy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 15 minut. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą czekoladowo-pistacjową. Spody tartaletek napełnij przygotowanym kremem. Schładzaj je 45 minut. Obrane pistacje posiekaj, zrumień na patelni i posyp tartaletki. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 440 kcalŹródło: Na żywo