Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pistacjowe tartaletki"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 283
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 416
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 53
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 63
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 283
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 416
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 53
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 63
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Dołóż miękkie masło i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone przełóż na stolnicę oprószoną mąką i cienko rozwałkuj.
Z placka wytnij kółka o średnicy 12 cm. Przygotuj 10 foremek do tartaletek (o średnicy 7,5 cm). Posmaruj je tłuszczem i oprósz mąką. Foremki wylep krążkami ciasta. Spody przykryj kawałkami pergaminu i suchymi fasolkami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz 5 minut, usuń fasolę oraz papier i piecz dalej ok. 12 minut, aż spody ciastek ładnie się zezłocą. Potem ostrożnie przełóż je na kratkę kuchenną i poczekaj, aż wystygną. W tym czasie czekoladę posiekaj i stop w gorącej kąpieli wodnej.
Zdejmij czekoladę z ognia, dodaj krem pistacjowy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 15 minut. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą czekoladowo-pistacjową. Spody tartaletek napełnij przygotowanym kremem. Schładzaj je 45 minut. Obrane pistacje posiekaj, zrumień na patelni i posyp tartaletki. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 440 kcalŹródło: Na żywo