Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pistacjowe tartaletki"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 783
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 120
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 153
Polecam.
Odsłon: 783
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 120
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Dołóż miękkie masło i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Schłodzone przełóż na stolnicę oprószoną mąką i cienko rozwałkuj.
Z placka wytnij kółka o średnicy 12 cm. Przygotuj 10 foremek do tartaletek (o średnicy 7,5 cm). Posmaruj je tłuszczem i oprósz mąką. Foremki wylep krążkami ciasta. Spody przykryj kawałkami pergaminu i suchymi fasolkami.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz 5 minut, usuń fasolę oraz papier i piecz dalej ok. 12 minut, aż spody ciastek ładnie się zezłocą. Potem ostrożnie przełóż je na kratkę kuchenną i poczekaj, aż wystygną. W tym czasie czekoladę posiekaj i stop w gorącej kąpieli wodnej.
Zdejmij czekoladę z ognia, dodaj krem pistacjowy i wymieszaj. Wstaw do lodówki na 15 minut. Śmietanę ubij na sztywno, połącz z masą czekoladowo-pistacjową. Spody tartaletek napełnij przygotowanym kremem. Schładzaj je 45 minut. Obrane pistacje posiekaj, zrumień na patelni i posyp tartaletki. Czas przygotowania: 75 minut Cena porcji: ok. 5 zł Kalorie: porcja 440 kcalŹródło: Na żywo