Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pisto manchego to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej. Nazwa oznacza dokładnie „ratatuj z La Manchy”, a danie było głównym pożywieniem rolników tej części Hiszpanii. Klasyczne pisto powstaje z zielonej papryki i pomidorów, lecz z biegiem czasu jej skład uległ zmianom. Danie może zawierać czerwoną paprykę, cebulę, cukinię, czosnek, a nawet ziemniaki czy bakłażany. Pisto często serwuje się z jajkiem sadzonym na wierzchu i pajdą domowego chleba. Aby wzmocnić hiszpański smak, zaserwuj pisto manchego z kieliszkiem hiszpańskiego wina. Możesz także przygotować alternatywną wersję potrawy, upiec wszystkie warzywa w piekarniku lub grillować, pomieszać z sosem pomidorowym, a następnie gotować, by smaki się połączyły.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12132
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2132
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 222
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12132
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 26
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2132
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 222
Składniki
Sparz pomidory (jeśli używasz świeżych), zdejmij skórkę, wytnij twarde części i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj czosnek. W dużym garnku podgrzej oliwę, podsmaż czosnek (uważaj, aby nie spalić!), dodaj pomidory i smaż na wolnym ogniu przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszaj pomidory drewnianą łyżką.
Umyj warzywa, obierz cebulę, rozetnij papryki, wyjmij gniazda nasienne i pokrój wszystko w kostkę. Z cukinią zrób podobnie. Jeśli warzywo jest młode, zachowaj skórkę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i podsmaż, aż stanie się złocista. Następnie łyżką cedzakową przełóż cebulę na talerz. Następnie wrzuć na patelnię pokrojone papryki i podsmaż, po czym też wyłów łyżką, a z cukinią zrób podobnie. W razie potrzeby dodaj więcej oliwy w trakcie smażenia.
Przełóż podsmażone warzywa do garnka z sosem i gotuj na wolnym ogniu ok.40 minut. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ulubionymi, świeżymi warzywami. Pisto manchego serwuj od razu z patelni lub kolejnego dnia, gdy smaki porządnie się połączą.