Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybka w przygotowaniu pizza.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17383
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 113
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 254
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 305
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17383
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 113
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 254
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 305
Składniki
Ciasto: Do miski dać drożdże, ciepłą wodę, sól, cukier, olej i wymieszać łyżką aby się spieniło i wsypać mąkę, wyrobić ciasto i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce pod ściereczką. Poczekać aż wyrośnie. (z tej proporcji składników na ciasto wychodzą 2 średnie pizze)
Gdy ciasto jest już gotowe, podzielić go na 2 części i rozwałkować na placki wielkości brytfanki w której będziemy piec. Na ciasto zrobić sos pomidorowy z koncentratu (4 łyżeczki) i wody 2 łyżeczki+oregano, bazylia, sól i pieprz. Wysmarować nim ciasto i układać na to dowolne składniki. W moim przypadku na początku dałam ser, później salami, szynkę, paprykę i kukurydzę i sam wierzch pokrojone w cienko surowe pieczarki. Gotową pizzę włożyć do piekarnika na 180 stopni (20-30 minut)
Sos czosnkowy: Obrać ząbki czosnku i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach, dodać majonez i śmietanę i resztę przypraw: bazylia, oregano, papryka ostra, sól i pieprz. Najlepiej gdy sos zrobi się wcześniej i włoży na jakieś 2 godziny do lodówki, aby wszystkie składniki sobą przeszły. SMACZNEGO! :)