Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto moja idealna, a przede wszystkim zdrowa i pełnowartościowa pizza, której daleko od śmieciowego fastfood'a. UWAGA: dozwolona nawet na diecie! Można się nią zajadać bez obaw o dodatkowe zbędne kilogramy, a na dodatek jest świetnym "poprawiaczem humoru", w sam raz na ponure i deszczowe dni.
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Z drożdży, cukru, ciepłej wody i dwóch łyżek mąki przygotować rozczyn. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i zioła, na środku zrobić dołek. W to miejsce wlać rozczyn drożdży, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto, na koniec dodając oliwę. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować mięso i sos. Pierś z kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Pokroić w kostkę. Olej wymieszać z mieszanką przypraw do gyrosa. Kurczaka polać marynatą i odstawić na kilka minut. W rondelku rozgrzać olej, podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać pomidory z puszki, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać przyprawy, sól i pieprz oraz drobno porwane listki bazylii. Jeżeli wolicie gładki sos możecie go zblendować.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć kurczaka, nie za długo, tak aby nie był zbyt suchy. Pieczarki i cebulę obrać ze skórki, paprykę umyć. Warzywa pokroić - paprykę w paseczki lub kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plastry. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220oC.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować z niego placek i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pizzę obficie posmarować sosem pomidorowym, posypać odrobiną sera, wyłożyć pozostałe dodatki, na koniec wysypać pozostałą mozzarellą.
Tak przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika, piec w piekarniku z funkcją grzanie góra-dół przez około 10-15 minut. Pizzę podawać udekorowaną świeżymi listkami bazylii oraz ulubionymi sosami.