Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza serowa

Pizza serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4764

Dodano:

Odsłon: 887

Uwielbiam każdy rodzaj sera! Wiec ta pizza jest zdecydowanie moją ulubioną ;) Nie musicie sztywno trzymać się moich składników. Wykorzystajcie po prostu to co macie w lodówce lub użyjcie swoich ulubionych serów. ;)

Składniki

  • Ciasto na pizzę:
  • 300 g mąki pszennej
  • około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka cukru
  • Sól
  • Sos pomidorowy:
  • 250 g passaty pomidorowej
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: czosnek granulowany, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka, pieprz, sól
  • Na pizzę:
  • 250 g startego żółtego sera (u mnie gouda)
  • 1 opakowanie sera typu feta (270 g)
  • 1 ser camembert
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza serowa

Przygotowanie

  1. Podane składniki wystarczą na 2 sztuki o średnicy około 30 cm.
    W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem. Kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski, chwilę wyrabiamy i dzielimy na 2 części. Z każdej z nich formujemy okrągły średniej grubości placek.

  2. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się sosem pomidorowym.
    W rondelku rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Dodajemy passatę pomidorową i przecier pomidorowy, podgrzewamy na średnim ogniu. Doprawiamy ziołami, przyprawami, pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy około 10 minut.

  3. Pamiętajcie aby włączyć piekarnik i nagrzać go 250°C (z termoobiegiem) zanim zaczniecie „składać” pizzę. Jeśli posiadacie specjalny kamień do pizzy to musicie go porządnie nagrzać przed jej pieczeniem, jeśli takiego nie posiadacie nagrzejcie zwykłą blachę.

  4. Kiedy nasze ciasto wyrosło dzielimy je na dwie części i formujemy dwie kule. Każdą z nich rozgniatamy i nadajemy jej kształt koła (można to zrobić rękoma lub, jeśli chcemy cieńsze ciasto, rozwałkować). Ciasto dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (dzięki temu ciasto nie wchłonie sosu) i sosem pomidorowym.Placek posypujemy obficie startym żółtym serem i parmezanem. Układamy na nim pokrojony w kostkę ser typu feta, plasterki mozzarelli i sera camembert. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na kamień lub na blachę. Pieczemy około 12-15 minut, pilnując aby się zbytnio nie spiekła.

    Najlepszymi dodatkami są oczywiście ketchup, dip czosnkowy i oliwa z oliwek.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń