Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza wieniec"
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier i rozetrzyj łyżeczką aż do uzyskania płynnej konsystencji. Wlej mleko, wymieszaj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj sól, jajko, olej oraz mleko z drożdżami. Wyrób gładkie jednolite ciasto.
Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min, by wyrosło.
Szynkę pokrój w paski. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Do przecieru pomidorowego dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej oraz bazylię, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz cukrem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Wierzch posmaruj wystudzonym sosem pomidorowym, rozłóż szynkę, paprykę, posyp startym serem. Ciasto zroluj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto zawiń nadając mu kształt koła. Przykryj i odstaw na ok. 30 minut.
Piecz ok. 25 min w temp. 200°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie