Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pizza z kurczakiem stanie się daniem wyczekiwanym przez całą twoją rodzinę. Kto w końcu nie lubi włoskiego placka z masą aromatycznych dodatków?
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 298
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 223
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 298
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 223
Składniki
Przygotuj dodatki. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój je na drobne kawałki. Cebulę i pomidory drobno posiekaj, a paprykę pokrój w cienkie słupki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez minutę. Następnie dorzuć pomidory i kurczaka; smaż wszystko przez 4-5 minut.
Upiecz pizzę. Na placku ciasta rozsmaruj równomiernie passatę pomidorową i posyp wierzch tarta mozzarellą. Następnie porozkładaj resztę dodatków z patelni.
Zsuń gotową pizzę na kamień i wstaw całość do piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia sera i gotowości wszystkich dodatków.
Pizzę z kurczakiem wyjmij z pieca, pokrój na osiem kawałków i podawaj na ciepło.
Przygotuj ciasto. Miód wymieszaj w ciepłej wodzie, do pełnego rozpuszczenia. Dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aż zaczyn zacznie bulgotać.
Dodaj sól i połowę mąki. Wymieszaj łyżką lub mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta. Stopniowo dodawaj tyle mąki, ile potrzeba, by utworzyła się zwarta kula.
Przenieś ciasto na blat podsypany mąką i zagniataj je przez 8-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jest jeszcze lepkie, dodaj jeszcze odrobinę mąki.
Umieść ciasto w natłuszczonej misce i przykryj czystą ściereczką kuchenną. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wyjmij, zagnieć krótko, podziel na 2 równe części i uformuj dwie kule.
Pozostaw na kolejne 30 minut pod ściereczką kuchenną.
Każdą kulkę rozciągnij w palcach, tworząc koncentryczne okręgi, aż otrzymasz koło o średnicy ok. 30 cm, podwijając brzegi.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza i włóż do pieca kamień od pizzy. Pozwól mu się nagrzewać przez 20-30 minut.
Przygotuj dodatki. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Pokrój je na drobne kawałki. Cebulę i pomidory drobno posiekaj, a paprykę pokrój w cienkie słupki.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż całość przez minutę. Następnie dorzuć pomidory i kurczaka; smaż wszystko przez 4-5 minut.
Upiecz pizzę. Na placku ciasta rozsmaruj równomiernie passatę pomidorową i posyp wierzch tarta mozzarellą. Następnie porozkładaj resztę dodatków z patelni.
Zsuń gotową pizzę na kamień i wstaw całość do piekarnika na 15-20 minut, do zrumienienia sera i gotowości wszystkich dodatków.
Pizzę z kurczakiem wyjmij z pieca, pokrój na osiem kawałków i podawaj na ciepło.