Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza z serowym rantem"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35890
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 145
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 261
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 297
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 35890
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 145
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 261
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 297
Składniki
Drożdże mieszam z 2 łyżkami wody, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawiam do wyrośnięcia. Potem łączę z mąką, olejem, solą, ziołami i zagniatam elastyczne ciasto. Przykrywam je i odstawiam, by podwoiło objętość.
Mozzarellę osączam z zalewy. Pieczarki kroję w plastry, duszę na maśle, oprószam solą i ziołami.
Ciasto wałkuję na placek większy od formy. Natłuszczam ją i wykładam ciastem. Mozzarellę układam wokół jego brzegów. Zawijam je do środka, przykrywając mozzarellę. Ciasto nakłuwam, pozostawiam, by podrosło i podpiekam 10 min w temp. 175oC. Środek ciasta smaruję keczupem z czosnkiem, układam pieczarki, wędlinę, posypuję startym serem. Piekę ok. 25 min, aż ciasto się zrumieni.
50 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji 2,80 zł • Przepis na 2-4 porcje.Źródło: Kobieta i życie