Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pizza z szynką i rukolą"
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 48
Barszcz wigilijny z buraków gotujemy na warzywach. Jest to barszcz postny czy...
Odsłon: 44
Chrupią aż miło, a to dzięki cheddarowi. Placki z cukini, marchwi z dodatekie...
Odsłon: 13
Wędzony boczek niesamowicie podbija smak pasztetu
Odsłon: 48
Barszcz wigilijny z buraków gotujemy na warzywach. Jest to barszcz postny czy...
Odsłon: 44
Chrupią aż miło, a to dzięki cheddarowi. Placki z cukini, marchwi z dodatekie...
Odsłon: 13
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże zalej połową szklanki letniej wody. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, cukier oraz sporą szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Prażoną cebulkę wsyp do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek oraz 4-5 łyżek oleju. Utrzyj przygotowane na pastę. Dopraw ją do smaku solą oraz odrobiną pieprzu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na jeden duży lub dwa mniejsze prostokątne placki. Ułóż je na blasze do pieczenia, posmaruj pastą cebulową. Odstaw jeszcze na kilka minut, a następnie posyp startym serem.
Pomidorki opłucz, osusz, większe sztuki przekrój na połówki. Rozłóż na blatach razem z cienkimi plasterkami szynki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. 30-35 minut. Udekoruj liśćmi rukoli.
Czas ok. 70 min; porcja – 460 kcal, cena 3,10 zł.
. Po rozwałkowaniu ciasta możesz uformować włoski pieróg calzone.Źródło: Świat kobiety