Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pizza z szynką i rukolą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9182
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10752
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4813
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 934
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9182
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1356
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże zalej połową szklanki letniej wody. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, cukier oraz sporą szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Prażoną cebulkę wsyp do miseczki. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek oraz 4-5 łyżek oleju. Utrzyj przygotowane na pastę. Dopraw ją do smaku solą oraz odrobiną pieprzu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na jeden duży lub dwa mniejsze prostokątne placki. Ułóż je na blasze do pieczenia, posmaruj pastą cebulową. Odstaw jeszcze na kilka minut, a następnie posyp startym serem.
Pomidorki opłucz, osusz, większe sztuki przekrój na połówki. Rozłóż na blatach razem z cienkimi plasterkami szynki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. 30-35 minut. Udekoruj liśćmi rukoli.
Czas ok. 70 min; porcja – 460 kcal, cena 3,10 zł.
. Po rozwałkowaniu ciasta możesz uformować włoski pieróg calzone.Źródło: Świat kobiety