Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizzerinki z kurczakiem"
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2773
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 258
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2773
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 49
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 74
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 258
Składniki
60 min ? Stopień trudności: średnie ? Kalorie: 250
Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z solą i oregano.
Do ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszaj do rozpuszczenia, po czym wlej do miski z mąką i wyrób na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt mocno kleić się do rąk, dosyp mąkę. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Filet pokrój w drobną kostkę, posyp bazylią oraz oregano i usmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Z ciasta uformuj ku le, rozgnieć na kształt koła, pozostawiając wyższe brzegi. Przełóż je na blaszkę wysmaro waną olejem, po czym kolejno: posmaruj kon centratem, posyp przy prawami i mozzarellą. Rozłóż szpinak, kurczaka i kukurydzę. Wierzch oprósz ziołami.
Wstaw pizzerinki do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz około 15 minut.Źródło: Super TV