Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek a la pizza"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 90
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 200
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
ok. 30 minut.
Ciasto na pizzę przygotować wg przepisu na opakowaniu (zwykle proszek z torebki trzeba wymieszać z oliwą i ciepłą wodą, a potem zagnieść ciasto). Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Brokuły oczyścić, podzielić na małe różyczki. Warzywa gotować 5 minut w posolonej wodzie, odcedzić na sitku. Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić w plasterki. Pomidorki umyć, pokroić na połówki.
Dużą blachę posmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim spód blachy. Na placku rozłożyć groszek i pozostałe warzywa. Śmietanę wymieszać z jajkami i mlekiem. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Polać wierzch placka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 50 minut. Od razu serwować.Źródło: Życie na gorąco