Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek warzywny z serem feta"
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 955
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3945
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19018
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 955
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 3945
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19018
Składniki
ok. 50 minut
Bakłażana umyć, pokroić w plasterki. Posypać solą i odłożyć na ok. 10 minut, żeby puścił gorzki sok. W tym czasie rozmrozić ciasto francuskie – w temperaturze pokojowej.
Plasterki bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć na niej plasterki bakłażana.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i uformować owalny placek o grubości ok. 3 mm. Ułożyć go na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto posmarować pesto ze słoiczka. Przykryć plasterkami bakłażana. Posypać pokruszonym serem feta. Pomidory umyć, pokroić na połówki (cząstki). Ułożyć na placku. Poprószyć solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekanym tymiankiem. Skropić resztą oliwy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 25 minut. Pokroić w trójkąty – jak pizzę. Od razu serwować.Źródło: Życie na gorąco