Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek warzywny z serem feta"
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 478
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 204
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Prosty przepis na dużą ilość pierogów, które można zamrozić i przygotować póź...
Odsłon: 478
Tak pysznego dania jeszcze nie jedliście a wystarczy dodać jeden składnik. So...
Odsłon: 204
Mniej czasochłonna i lżejsza wersja kotlecików.
Odsłon: 119
Prosta do przygotowania, pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem kukur...
Odsłon: 171
Składniki
ok. 50 minut
Bakłażana umyć, pokroić w plasterki. Posypać solą i odłożyć na ok. 10 minut, żeby puścił gorzki sok. W tym czasie rozmrozić ciasto francuskie – w temperaturze pokojowej.
Plasterki bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć na niej plasterki bakłażana.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i uformować owalny placek o grubości ok. 3 mm. Ułożyć go na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto posmarować pesto ze słoiczka. Przykryć plasterkami bakłażana. Posypać pokruszonym serem feta. Pomidory umyć, pokroić na połówki (cząstki). Ułożyć na placku. Poprószyć solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekanym tymiankiem. Skropić resztą oliwy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 25 minut. Pokroić w trójkąty – jak pizzę. Od razu serwować.Źródło: Życie na gorąco