Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek warzywny z serem feta"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11409
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4966
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1178
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9964
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1474
Składniki
ok. 50 minut
Bakłażana umyć, pokroić w plasterki. Posypać solą i odłożyć na ok. 10 minut, żeby puścił gorzki sok. W tym czasie rozmrozić ciasto francuskie – w temperaturze pokojowej.
Plasterki bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć na niej plasterki bakłażana.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i uformować owalny placek o grubości ok. 3 mm. Ułożyć go na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto posmarować pesto ze słoiczka. Przykryć plasterkami bakłażana. Posypać pokruszonym serem feta. Pomidory umyć, pokroić na połówki (cząstki). Ułożyć na placku. Poprószyć solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekanym tymiankiem. Skropić resztą oliwy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 25 minut. Pokroić w trójkąty – jak pizzę. Od razu serwować.Źródło: Życie na gorąco