Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek warzywny z serem feta"
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 75
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 227
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 101
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 483
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 75
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 227
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 101
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 483
Składniki
ok. 50 minut
Bakłażana umyć, pokroić w plasterki. Posypać solą i odłożyć na ok. 10 minut, żeby puścił gorzki sok. W tym czasie rozmrozić ciasto francuskie – w temperaturze pokojowej.
Plasterki bakłażana opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć na niej plasterki bakłażana.
Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką i uformować owalny placek o grubości ok. 3 mm. Ułożyć go na blasze przykrytej pergaminem. Ciasto posmarować pesto ze słoiczka. Przykryć plasterkami bakłażana. Posypać pokruszonym serem feta. Pomidory umyć, pokroić na połówki (cząstki). Ułożyć na placku. Poprószyć solą oraz pieprzem. Na koniec posypać posiekanym tymiankiem. Skropić resztą oliwy.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 25 minut. Pokroić w trójkąty – jak pizzę. Od razu serwować.Źródło: Życie na gorąco