Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek z cukinii.

Placek z cukinii.

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 730

Dodano:

Odsłon: 1996

Lekki wegetariański placek z cukinii.

Składniki

  • 2 duże dojrzałe mączyste cukinie
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki ziół posiekanych świeżych ( oregano, bazylia, tymianek, cząber, lubczyk)
  • 1/2 kubka oleju
  • 1 kubek tartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 5 roztrzepanych jajek
  • 3 i 1/2 kubka mąki tortowej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na jarzynówce.
    Wsypać sól, zamieszać i odstawić .
    W tym czasie obrać cebulę i drobno pokroić.
    Posiekać czosnek .
    Zetrzeć ser.
    Posiekać natkę pietruszki.
    Cukinię wykładać partiami na sitko , wyciskać i przekładać do głębokiego naczynia ( ja przełożyłam do garnka). Wyjdą 4 kubki cukinii.
    Dodać cebulę, czosnek, zioła i pieprz.
    Wymieszać i dodać roztrzepane jajka, wymieszać.
    Dodać olej i też wymieszać.
    Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
    Dodać ser i ostatni raz wymieszać.

  2. Masę wyłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszkę.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni około 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń