Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z polenty z serem"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 37
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 37
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Składniki
Czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Lekko podsmaż na nim czosnek. Potem dolej mleko. Odrobinę je posól. Doprowadź do wrzenia. Porcjami wsyp kaszkę kukurydzianą. Zmniejsz płomień i gotuj dalej ok. 10 minut, aż kaszka wchłonie cały płyn i zrobi się bardzo gęsta. W czasie gotowania często mieszaj polentę, aby nie przywarła do dna garnka.
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach. Kaszkę zdejmij z ognia, wymieszaj z serem. Przypraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj kaszkę. Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha.
Ustaw na kukurydzianym placku i lekko wciśnij je w polentę. Odstaw do zastygnięcia. Potem pomidorki skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.Źródło: Naj