Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z polenty z serem"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11783
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
Czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło. Lekko podsmaż na nim czosnek. Potem dolej mleko. Odrobinę je posól. Doprowadź do wrzenia. Porcjami wsyp kaszkę kukurydzianą. Zmniejsz płomień i gotuj dalej ok. 10 minut, aż kaszka wchłonie cały płyn i zrobi się bardzo gęsta. W czasie gotowania często mieszaj polentę, aby nie przywarła do dna garnka.
Żółty ser zetrzyj na tarce o małych otworach. Kaszkę zdejmij z ognia, wymieszaj z serem. Przypraw do smaku solą oraz gałką muszkatołową. Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj kaszkę. Pomidorki umyj, wytrzyj do sucha.
Ustaw na kukurydzianym placku i lekko wciśnij je w polentę. Odstaw do zastygnięcia. Potem pomidorki skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj 10 minut.Źródło: Naj