Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki Biedaki z kiełbasą to smaczne i sycące danie. Ziemniaki mają tę wspaniałą właściwość, że świetnie łączą się z wieloma dodatkami, a gotowana kiełbasa staje się świetnym dopełnieniem. Placki możesz serwować jako samodzielne danie i polać je ketchupem, kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym, ale też przygotować jako element dania obiadowego i podać je z sosem węgierskim lub grzybowym.
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2637
Roladki z tortilli to świetny pomysł na szybką, a jednocześnie elegancką prze...
Odsłon: 2637
Składniki
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce jarzynowej. Połowę ziemniaków zetrzyj na małych, a drugą połowę na dużych oczkach. Placki będą miały ciekawszą strukturę. Obraną cebulę i ząbki czosnku także zetrzyj na małych oczkach tarki, wymieszaj z ziemniakami i odciśnij powstały sok. Do masy dodaj jajko, posiekaną w drobną kostkę lub startą na tarce kiełbasę, sól, sodę oraz pieprz. Dodaj najpierw mniejszą, a w razie potrzeby większą ilość mąki i dokładnie wymieszaj masę. Ciasto na placki powinno być zwarte i nie rozpadać się podczas smażenia.
Na patelni rozgrzej olej, łyżką nabieraj porcje ciasta, wykładaj na patelnię, formuj placki, lekko spłaszcz i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Następnie odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj od razu gorące.