Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaraz po zupie z Jamajki, czyli na drugi rzut ostatniej jesieni, poszły bezglutenowe placki dyniowe. Od tamtej chwili minęło już trochę czasu! Ale najpierw nie miałam wolnej chwili, aby je opisać, a potem już nie było możliwości wykonania zdjęć, ze względu na światło. Więc ten fajny przepis przeniósł się na środek zimy. To, że dyniowe, to wiadomo – była jesień, a niekiedy mamy ogromne dynie do zagospodarowania na już, tu i teraz. Więc wymyśla się najróżniejsze potrawy z dyni, żeby tego potwora jakoś zjeść. Zupełnie tak samo, jak to bywa w lecie z wysypem cukinii. Ale dlaczego bezglutenowe placki? Ano – bez szczególnego powodu, bo my rodzinnie nie unikamy glutenu. Wiem jednak, że wiele osób go unika, a niektórzy są nawet na gluten uczuleni, więc wiadomo, że nie mogą go jeść. Dla nich bezpieczna jest na przykład mąka kukurydziana, którą wykorzystałam podczas robienia ciasta na placki.
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 19
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7187
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154881
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1054
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 492
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 19
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7187
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154881
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1054
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 492
Składniki
Na początku oczyść dynię z wnętrza i pestek oraz obierz ze skóry. 400 g tak oczyszczonej dyni zetrzyj na dużych oczkach tarki.
W dużej misce umieść dynię, marchewkę, ziemniak, czosnek i natkę pietruszki.
W innym naczyniu roztrzep 2 jajka, a następnie dodaj je do miski z warzywami i wymieszaj. Ja zapomniałam roztrzepać jajka i dodałam je w całości wprost do miski z warzywami i też wszystko się udało, więc pewnie można pominąć ten etap roztrzepywania
Dodaj do smaku sproszkowaną słodką paprykę (łyżeczka), mielony pieprz (pół łyżeczki) i sól (pół łyżeczki). Na koniec dodaj jeszcze mąkę kukurydzianą i wymieszaj ciasto dokładnie.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz (można poczytać na blogu, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia), a następnie nakładaj porcje ciasta na placki. Rozpłaszczaj ciasto łyżką i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni układaj je na talerzu wymoszczonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki dyniowe z mąką kukurydzianą chłoną stosunkowo mało tłuszczu, ale i tak warto odsączyć jego nadmiar. Placuszki mają piękny, rozweselający kolor i dość neutralny smak, w którym nie dominuje żaden ze składników. Z podanej porcji udało mi się usmażyć 14 placków (wszystkie widoczne na zdjęciu i jeszcze trzy, które znalazły się poza kadrem). To wystarczy, żeby nakarmić 2-3 dorosłe osoby.
Usmażone placki z dyni podawaj z dowolnym sosem – u mnie był to sos tzatzyki (przepis na blogu), choć zazwyczaj nie używam zimą zielonych ogórków, bo to nie jest sezon na ogórki. Zimą zielone ogórki są zwykle wypędzone, niesmaczne i oczywiście drogie, więc ich nie kupuję. Robię to jedynie wyjątkowo, dwa lub trzy razy przez całą zimę i tylko do sosu.
Ale do placków nie musi być sos z ogórka, można puścić wodze fantazji i zaszaleć, używając innego pasującego sosu. Spory wybór rozmaitych sosów, gorących i zimnych, wytrawnych i słodkich znajdziesz na blogu.
Smacznego!