Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaraz po zupie z Jamajki, czyli na drugi rzut ostatniej jesieni, poszły bezglutenowe placki dyniowe. Od tamtej chwili minęło już trochę czasu! Ale najpierw nie miałam wolnej chwili, aby je opisać, a potem już nie było możliwości wykonania zdjęć, ze względu na światło. Więc ten fajny przepis przeniósł się na środek zimy. To, że dyniowe, to wiadomo – była jesień, a niekiedy mamy ogromne dynie do zagospodarowania na już, tu i teraz. Więc wymyśla się najróżniejsze potrawy z dyni, żeby tego potwora jakoś zjeść. Zupełnie tak samo, jak to bywa w lecie z wysypem cukinii. Ale dlaczego bezglutenowe placki? Ano – bez szczególnego powodu, bo my rodzinnie nie unikamy glutenu. Wiem jednak, że wiele osób go unika, a niektórzy są nawet na gluten uczuleni, więc wiadomo, że nie mogą go jeść. Dla nich bezpieczna jest na przykład mąka kukurydziana, którą wykorzystałam podczas robienia ciasta na placki.
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 52
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 76
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 52
Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 76
Składniki
Na początku oczyść dynię z wnętrza i pestek oraz obierz ze skóry. 400 g tak oczyszczonej dyni zetrzyj na dużych oczkach tarki.
W dużej misce umieść dynię, marchewkę, ziemniak, czosnek i natkę pietruszki.
W innym naczyniu roztrzep 2 jajka, a następnie dodaj je do miski z warzywami i wymieszaj. Ja zapomniałam roztrzepać jajka i dodałam je w całości wprost do miski z warzywami i też wszystko się udało, więc pewnie można pominąć ten etap roztrzepywania
Dodaj do smaku sproszkowaną słodką paprykę (łyżeczka), mielony pieprz (pół łyżeczki) i sól (pół łyżeczki). Na koniec dodaj jeszcze mąkę kukurydzianą i wymieszaj ciasto dokładnie.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz (można poczytać na blogu, jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia), a następnie nakładaj porcje ciasta na placki. Rozpłaszczaj ciasto łyżką i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Po zdjęciu z patelni układaj je na talerzu wymoszczonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placki dyniowe z mąką kukurydzianą chłoną stosunkowo mało tłuszczu, ale i tak warto odsączyć jego nadmiar. Placuszki mają piękny, rozweselający kolor i dość neutralny smak, w którym nie dominuje żaden ze składników. Z podanej porcji udało mi się usmażyć 14 placków (wszystkie widoczne na zdjęciu i jeszcze trzy, które znalazły się poza kadrem). To wystarczy, żeby nakarmić 2-3 dorosłe osoby.
Usmażone placki z dyni podawaj z dowolnym sosem – u mnie był to sos tzatzyki (przepis na blogu), choć zazwyczaj nie używam zimą zielonych ogórków, bo to nie jest sezon na ogórki. Zimą zielone ogórki są zwykle wypędzone, niesmaczne i oczywiście drogie, więc ich nie kupuję. Robię to jedynie wyjątkowo, dwa lub trzy razy przez całą zimę i tylko do sosu.
Ale do placków nie musi być sos z ogórka, można puścić wodze fantazji i zaszaleć, używając innego pasującego sosu. Spory wybór rozmaitych sosów, gorących i zimnych, wytrawnych i słodkich znajdziesz na blogu.
Smacznego!