Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki gruszkowe"
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 580
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5402
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 122
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 80
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 580
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 5402
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże i szczyptę soli, miód, olej oraz 100 ml ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Gruszki umyj, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w grubsze plasterki. Włóż do rondelka, zalej 300 ml wody. Gotuj 3 minuty z dodatkiem soku z połowy cytryny.
Serek utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz resztą soku z cytryny. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie porcje, rozwałkuj na placki. Każdy placek posmaruj rozpuszczoną margaryną oraz masą serową.
Na serze rozłóż plasterki gruszek. Posyp ziołami. Piecz placki w temperaturze 180 st. ok. 20 min.
12 porcji, czas ok. 50 min; porcja – 180 kcal, cena 1,30 zł.
Gruszkowe placki na drożdżowym spodzie będą jeszcze smaczniejsze, jeśli upieczesz je na tradycyjnym kamieniu do pizzy (kupisz go w wielu sklepach). Dzięki temu ciasto może być bardzo cienkie, a jednocześnie chru- piące i nieprzesuszone.Źródło: Świat kobiety