Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki kartoflane"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 371
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 371
Składniki
Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).
Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Włóż do blendera i rozdrobnij. Masę cebulową dodaj do przygotowanych startych ziemniaków.
Na koniec do masy wsyp 3 łyżki mąki pszennej, wbij całe jajko. Starannie wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu układaj je pojedynczo na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osącz je z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple.
Pokrój na kawałki boczek (ewentualnie także swojską kiełbasę). Placki podawaj na stół z zimnym zsiadłym mlekiem oraz boczkiem.
Placuszki kartoflane, które nie zostały zjedzone, możesz przechować w lodówce lub zamrozić w fo liowym woreczku. Przed podaniem ułóż je w naczyniu żaroodpornym, obłóż plasterkami boczku i odgrzewaj w temp. 180 st. około 20 minut.Źródło: Świat kobiety