Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki na ostro"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
70 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 1,50 zł • Przepis na 7 porcji
<strong>Wioleta Perkowska z Ząbek</strong>
Farsz: paprykę i cebulę kroję w kostkę, por w półtalarki. Podsmażam mięso na oleju i dodaję warzywa. Smażę 3-5 min, wlewam sos, smażę 3 min.
Ciasto: drożdże mieszam z wodą, łyżką mąki i cukrem. Odstawiam w ciepłe miejsce. Mąkę łączę z przyprawą meksykańską, solą, olejem i śmietaną. Dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto.
Gdy wyrośnie, dzielę je na 7 kulek. Rozwałkowuję je na owalne placki o gr. ok. 1,5 cm. Na środek każdego nakładam farsz. Zwijam ich końce jak cukierki, układam na blaszce. Boki smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę ok. 25 min w temp. 180°C.Źródło: Kobieta i życie