Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano:

Odsłon: 3748

są pyszne ,mój mąż wprost przepada za nimi

Składniki

  • ciasto: ziemniaki, ok 2kg
  • czosnek, 4 ząbki
  • jajka, 5 szt
  • mąka, 5 łyżek kopiatych
  • sól, pół łyżki
  • pieprz, według uznania
  • vegeta, - | | -
  • papryka ostra, - | | -
  • sos:karkówka, 1 kg
  • pieczarki, 20 dkg
  • papryka może być surowa lub marynowana, 1 sz
  • Ogórek kiszony, 3 szt.
  • sól ,pieprz, według uznania
  • liść laurowy, 3 listki
  • ziele angielskie, 4 szt
  • przecier pomidorowy, 4 łyżki
  • mąka do zagęszczenia sosu, ok 2 łyżki
  • woda, 1 l
  • olej do smażenia placków, 0,5 szkl
  • masło, 3 łyżki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Placki po węgiersku

Przygotowanie

  1. ciasto zetrzeć ziemniaki, cebulę (jedną zostawić do sosu) i czosnek(3 ząbki)(nie odsączać powstałej wody ! w razie konieczności dodać jajko lub dosypać mąki) na tarca ( ja używam maszynki do mięsa jest szybciej)

  2. dodać jajka ,mąkę i przyprawy zamieszać

  3. smażyć na mocno nagrzanej patelni

  4. obficie polać sosem

  5. sos : mięso cebulę i pieczarki pokroić w kostkę podsmarzyć na maśle

  6. przełożyć do garnka z wodą listkiem laurowym i zielem ang dusić pod przykryciem ok 0,5 h dla uzyskaniu najlepszego smaku

  7. dodać pokrojoną w kostkę paprykę i ogórki

  8. przyprawić

  9. dodać przecier pomidorowy i zasmażkę z mąki i wody(0,5 szkl.)

  10. chwilkę podgotować i podawać na podłużnych dużych talerzach można posypać natką pietruszki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń